Esküt tettek az érseki bíróság új tagjai Veszprémben

Hazai – 2020. július 3., péntek | 13:12

A Veszprémi Érseki Bíróság összetétele május 1-jével megújult. Az új tagok június 26-án, pénteken délelőtt a Szent Mihály-bazilikában tettek esküt.

Az esküt letettek között vannak teljesen új tagok, és olyanok is, akik eddig más pozícióban dolgoztak a bíróságon.

Az új tagok Udvardy György érsek jelenlétében tettek esküt a főszékesegyházban. Esküt tett Tóth András Sándor viceofficiális, Medveczky Miklós és Berkes Péter bírák, Kárpátiné Kauker Zsuzsanna jegyző, Fehér Andrea kötelékvédő, valamint Dobosné Burján Andrea és Debreczeni Katalin állandó jogvédők.

A II. vatikáni zsinat megerősítette azt az ősi tanítást, miszerint minden püspök abban a részegyházban, amelynek pásztora és feje, egyben bíró is a rábízott hívek között.

A Veszprémi Főegyházmegye legfőbb bírója a mindenkori veszprémi érsek. A veszprémi érsek, a kánoni előírásoknak megfelelően, bírói hatalmát a bírósági helynökén, illetve a Veszprémi Érseki Bíróság szervezetén keresztül gyakorolja.

A Veszprémi Érseki Bíróság minden olyan ügyben jogosult első fokon eljárni, mely a veszprémi érsek joghatóságán belül van, másodfokon pedig a Szombathelyi és Kaposvári Egyházmegyék bíróságainak ügyében jár el.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria