Etióp keresztényeket végzett ki az Iszlám Állam

Kitekintő – 2015. április 20., hétfő | 10:52

Huszonnyolc, valószínűsíthetően etióp keresztény férfi kivégzéséről tettek közzé videofelvételt április 19-én, vasárnap az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető líbiai szélsőségesek – tájékoztat az MTI és számos külföldi hírügynökség.

A dzsihadisták honlapján megjelent 29 perces felvételen férfiak két csoportja látható: tizenhat férfit fejeznek le a tengerparton, és tizenkét másikat lőnek fejbe sivatagos területen. Az előbbi csoportot Líbia keleti, a másikat déli részén tartották fogva.

A felvételen egy pisztollyal hadonászó álarcos férfi a kivégzés előtt hosszú szónoklatot tart arról, hogy a keresztényeknek át kell térniük az iszlám hitre, máskülönben a Korán által előírt különadót kell fizetniük.

A videón „az ellenséges etióp egyház” tagjaiként mutatják be az áldozatokat. A felvételen  az Iszlám Állam „médiaszárnya”, az Al-Furkan logója látható, és a videó hasonlít az általuk korábban végrehajtott vérengzésekről készült felvételekre.

Február közepén az Iszlám Állam egy olyan videót tett közzé, amelyen aktivistái 21 férfit, javarészt egyiptomi kopt keresztényt fejeztek le hasonlóképpen, a tengerparton.

Fotó: AP

Magyar Kurír