Eucharisztikus találkozások – A pasaréti plébánia hívei vallanak tapasztalataikról

Megszentelt élet – 2017. december 18., hétfő | 19:35

Karácsonyra jelent meg a pasaréti plébánia kiadványa, amely a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeként az egyházközség 38 tagjának ima- és eucharisztikus tapasztalatát örökíti meg „A Mi Arcaink – pasaréti hitvallások” sorozat harmadik köteteként.

Tanításunk egyöntetű az Eucharisztiáról, és az Eucharisztia megerősíti a tanításunkat – írta Szent Iréneusz az első századokban. A budapest-pasaréti Páduai Szent Antal-plébánia hívő közösségének 38 tagja pedig a Jézus és Én – Eucharisztikus találkozások című kiadványban ezzel a vallomással áll elő: tapasztalatunk egyöntetű az Eucharisztiáról, és az Eucharisztia megerősíti a tapasztalatunkat.

Istenkapcsolatról, imaéletről írni nagyon nehéz, mert az ember legszemélyesebb világa szólal meg benne, a pasaréti hívek mégis kísérletet tettek arra, hogy erről tapintatosan, érthetően és bátorítólag szóljanak, miként ezt az ajánlás is kiemeli: „Amit kaptunk, amiben részesedtünk Isten kegyelméből és mások közvetítése által jutott el hozzánk. Abban reménykedünk, hogy kötetünkkel ennek a folyamatnak folytatói leszünk, hiszen számunkra a hit maga az élet, az élet pedig a továbbadás által él és éltet. Reméljük, kiadványunkkal bátorítást és segítséget nyújtunk azoknak, akik szeretnék elmélyíteni az Oltáriszentségben jelen lévő Jézus iránti szeretetüket, felkészülésüket a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszusra.”

A kötetben tehát élettörténetek, belső élmények, a szív csendjében olykor tanítássá érlelt élettapasztalatok szólalnak meg, amelyekben megjelenik Isten jósága, az Eucharisztiáról szerzett tapasztalat korunkbeli és korábbi folyamata, átalakulása, de betekintést nyerhetünk abba is, miként kíséri végig emberek és generációk életét, különböző élethelyzeteit Krisztus közelségének kegyelmi hatása. Az összeállításban apa és fia(i), nagyszülő és unokája, házaspárok, valamint egyének, egyedülállók és özvegyek, a ferences család tagjai, hagyományosan katolikus, pasaréti családból származók és katekumenek, időben egészen közeli és távoli hitélményeket megosztók egyaránt helyet kaptak, akiknek segítségével az 1938-as Eucharisztikus Kongresszustól kezdve napjainkig érzékelhetjük Krisztus jelenlétének művét, hatását a pasaréti plébánián.

A kötet szerzői arcukat is adják írásaikhoz, így valóban a „mi arcaink” lesznek – a fotóösszeállítás nemcsak a szerzőket, hanem az 1938-as kongresszus néhány fotóemlékét, a plébániatemplom eucharisztikus ábrázolásait, a közösség életének egy-egy eseményét is felvillantja az olvasó számára. Ehhez csatlakozik még néhány, az Oltáriszentség imádását elmélyítő klasszikus imádság, a rendalapítótól vett idézetek és korábbi korok ferenceseitől származó naplóbejegyzések.

Az egyik huszonéves szerző beszámolójának elején így ír: „Amikor elolvastam a felkérést… gondoltam, postafordultával írok is egy levelet: …megtisztelve érzem magamat, csak egyetlen kérdésem lenne: Mi az az Eucharisztia? Pax. Gege.” Majd ahogy végigveszi mise- és egyházkapcsolatának fontosabb eseményeit, erre a következtetésre jut: „A kereszten lévő Jézus az üdvösséget mutatja nekünk, és az Oltáriszentség magunkhoz vételével lépésről lépésre kerülhetünk közelebb ehhez. Jézus a boldogságra hív meg minket, és örömmel kell, hogy elteljen a szívünk, amikor Rá tekintünk és magunkhoz vehetjük! …De számomra ez a kapcsolatépítés nem működhet és nem is működik az egyház szentségei nélkül.”

A szép kivitelű, olvasmányos könyvet fellapozva hasonló utakat láthat és járhat be az olvasó. A kiadvány megvásárolható a pasaréti plébánia portáján, kiváló karácsonyi ajándék idős és fiatalok számára egyaránt!

(A Mi Arcaink – pasaréti hitvallások III., Eucharisztikus Találkozások – Jézus és én, Pasaréti Plébánia – Auditórium Hungaricum, Szerk.: Kálmán Peregrin – Meskó Zsolt, 2017, Budapest, 144, pp, 900 Ft)

Forrás és fotó: Páduai Szent Antal-plébánia 

Magyar Kurír
(bd)

Kapcsolódó fotógaléria