Evangélikus küldöttséget fogadott Ferenc pápa a Vatikánban

Ferenc pápa – 2014. december 18., csütörtök | 17:24

Az ökumenikus út, az emberi méltóság kérdései, valamint a reformáció 500. évfordulójára tervezett közös megemlékezés álltak a pápa beszédének középpontjában, amikor december 18-án fogadta a német evangélikus egyház és a német püspöki konferencia ökumenikus bizottságának képviselőit.

A Szentatya beszédében rámutatott, hogy az evangélikus-katolikus párbeszéd közel ötven évre tekint vissza, és az intenzív munka során jelentős előrelépéseket tettek.

A teológiai különbségek ellenére, amelyek fennállnak a hit egyes kérdéseiben, az együttműködés és a testvéri együttélés jellemzi egyházaink életét – fogalmazott a pápa. – A nyitott kérdések ellenére nem szabad belenyugodnunk a helyzetbe, hanem a következő lépésre kell összpontosítanunk. Ne felejtsük el, hogy együtt haladunk a barátság, a kölcsönös tisztelet és a teológiai kutatás terén. Olyan út ez, amelyen járva reménnyel tekinthetünk a jövőbe. Ennek jegyében szólaltak meg november 21-én a harangok az összes németországi székesegyházban közös liturgikus szertartásra hívva a keresztényeket a II. vatikáni zsinat Unitatis redintegratio kezdetű dekrétuma közzétételének ötvenedik évfordulója alkalmából.

A Szentatya utalt a német püspöki konferencia és a német evangélikus egyház közötti párbeszéd bizottsága által végzett munkára, mely az „Isten és az ember méltósága” témájában a végéhez közeledik.

Nagy aktualitással bírnak az ember méltóságához kapcsoló kérdések, valamint a család, a házasság és a szexualitás kérdései, amelyeket nem lehet mellőzni pusztán azért, hogy ne kockáztassuk az eddig elért ökumenikus eredményeket. Bűn lenne, ha újabb felekezeti különbségek jelennének meg a létezéshez kapcsolódó fontos kérdések terén – szögezte le a Szentatya.

Az ökumenikus párbeszédet nem lehet elválasztani egyházaink életétől. 2017-ben az evangélikusok és a katolikusok közösen emlékeznek majd a reformáció 500. évfordulójára. Ez lesz az első alkalom, hogy az egész világon közösen emlékezünk. A középpontban a közös ima és a kölcsönös bocsánatkérés áll majd. És együtt örülhetünk az ökumenikus úton eddig elért eredményeknek – hangsúlyozta Ferenc pápa a német evangélikus egyház küldöttségének mondott beszédében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria