Evangelizáció a pécsi egyházmegyei kistelepüléseken

Hazai – 2018. március 29., csütörtök | 10:33

A Tolna megye területén kistelepülési támogatásban részesülő plébániák munkatársai találkoztak március 24-én, szombaton délelőtt Szekszárdon.


A Pécsi Egyházmegyében több száz olyan világi munkatárs tevékenykedik, akik községekben és aprófalvakban – kistelepülési támogatásban részesülőként – különböző szolgálatokkal segítik a plébánosok munkáját. A kistelepülési szolgálatot teljesítő munkatársak fontos szerepet vállalnak a liturgikus cselekmények előkészítésében, a közösségi programok szervezésében, az imacsoportok vezetésében, a hitoktatásban, a rászoruló emberek segítésében, továbbá a templom körüli feladatok ellátásában. A szekszárdi találkozón részt vevő közel negyven fő számára a tavalyi missziós programok tapasztalatairól, valamint a templomon kívüli evangelizációról tartottak előadást.

Endrédi Melinda pasztorális munkatárs kiemelte: minden missziós programnak vannak sajátosságai, eltérő a környezet, a helyi adottságok, az erőforrások is mások. Ezért is fontos a helyi igények felmérése, az anyagi, emberi, technikai erőforrások feltérképezése. Mindemellett a missziós programok megvalósításában nagy hangsúlyt kell fektetni a plébánia, a helyi közösségek, az önkormányzat, a helyi intézmények, szolgáltatók és az egyházmegye együttműködésére. A missziós programok találkozási pontot jelentenek, hidat az Egyház és az emberek között, az elmúlt év tapasztalatai alapján elmondható, hogy nagy a nyitottság és az érdeklődés irántuk.


Mohay Réka pasztorális munkatárs előadásában felvázolta az evangelizáció fogalmát, szükségességét, az evangelizációs programok főbb szervezési lépéseit, hangsúlyozva a kommunikáció lehetőségeit. A templomon kívüli evangelizáció megvalósításának példájaként beszélt többek között az Alpha-kurzusról, a Missziós Kávéházról, illetve a Közös-pont Fesztiválmisszióról.

A kistelepülési munkatársak hozzászólásaikban a szervezettséget hangsúlyozták: az ezzel kapcsolatos információkat tudják kamatoztatni saját rendezvényeik esetében. Többen arra a következtetésre jutottak, hogy jó lenne saját településükön is egy-egy missziós programot megvalósítani, szívesen kapcsolódnának be annak előkészítő-szervezési munkálataiba.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria