Evangelizációs ház létesül Zalalövőn

Hazai – 2015. május 6., szerda | 10:47

Elsősorban a helyi hitéleti tevékenységet fogja szolgálni az a Szent Márton-ház, amelynek kialakítása jó ütemben halad Zalalövőn. A kétszintes épület átadása 2015 novemberére, a nemzetközi Szent Márton-emlékév kezdetére várható – tájékoztat a Zalai Hírlap Online.

A Szent Márton-ház kialakítását Horváth István Sándor, Zalalövő plébánosa kezdeményezte. Javaslatára vásárolta meg az egyházközség a város központjában álló, évtizedek óta leromlott állagú épületet, s kezdett hozzá annak felújításához. A munkálatok során szinte az alapokig visszabontották az eredeti építményt. A Szent Márton-ház kialakítása így voltaképpen új építkezésként is értelmezhető.

Az ötlet onnan származott, hogy ez a meglehetősen rossz állapotú épület közvetlenül a templom és a plébánia szomszédságában helyezkedik el, így gyakorlatilag egy hármas egység szolgálhatja a hitéleti tevékenységet Zalalövőn – magyarázta a plébános. – A templom biztosítja a helyet a liturgiáknak és szentmiséknek, a keresztelőknek, az esküvőknek és gyászmiséknek, vagyis mindannak, aminek a helye egy megszentelt térben van. A plébánia a hivatal, az iroda működését szolgálja, illetve a plébános szolgálati lakását biztosítja, az új épületben pedig különböző közösségteremtő és -építő, illetve közösségeket megerősítő programokat tartanának.

Horváth István Sándor azt is hozzátette: az új létesítmény nem csupán a helyi hitéletet tudná szolgálni, más csoportok és családok előtt is megnyitnák a Szent Márton-házat, hogy számukra is biztosíthassanak evangelizációs programokat.

Az épületet ennek a funkciónak megfelelően alakítják ki. Az alsó szinten egy ötven személyt befogadó közösségi tér, valamint annak kiszolgáló helyiségei, köztük egy kis konyha és mozgáskorlátozottak számára is használható mosdó kap helyet, míg az emeleten irodai helyiségeket és különböző klubszobákat rendeznek be. Horváth István Sándor tervei közt szerepel még egy Szent Márton személyéhez kapcsolódó állandó tárlat is, mely szintén az épületben kapna helyet, hiszen Zalalövő a Szent Márton Európai Kulturális és Zarándok Útvonalon helyezkedik el.

Az evangelizációs házat 2015 novemberének közepén, a Szent Márton-emlékév kezdetén tervezik megnyitni. Az emlékévben a világ a tours-i püspök születésének 1700. évfordulóját ünnepli majd.

Szent Márton édesapja a mai Szombathely területén, az egykori Savaria városában teljesített katonai szolgálatot. Amikor innen Itáliába, Páviába helyezték, családjával együtt a borostyán úton indult el. Az akkor 6-7 esztendős Szent Márton tehát biztosan áthaladt a mai Zalalövő területén – mondta a zalalövői plébános.

Majd hozzáfűzte: a tervezett állandó kiállításon főleg a helyi hagyományokat és kultuszt szeretnék bemutatni, vagyis azt, hogy Pannóniában miként kezdődött el Szent Márton tisztelete, amely napjainkig tart.

A Szent Márton-ház kialakítására pályázati lehetőséget nem találtak, s ilyen jellegű beruházásokra egyéb állami vagy egyházi támogatás sincs. Ezért a közösségi ház kialakításának fedezetét a hívek adományaiból biztosítják. Ahhoz, hogy a ház kialakításával a tervezett időpontra végezzenek, szoros építési ütemtervet kell tartaniuk – mutatott rá Horváth István Sándor.

Április végére szerkezetkész állapot alakult ki, augusztus végére tervezik a külső szigetelést, a nyílászárók behelyezését, valamint a fűtés-, víz- és villanyszerelés megvalósítását. A belső munkálatokkal, a burkolással és a festéssel októberre kell elkészülniük.

A munkálatok állásáról és a beérkezett adományok mértékéről folyamatos tájékoztatás olvasható a www.szentmartonhaz.hu honlapon.

Fotó: szentmartonhaz.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria