Fáklyás felvonulással emlékeztek a római zsidók elhurcolására

Kitekintő – 2014. október 21., kedd | 9:07

Több ezren gyűltek össze október 16-án Rómában azon a fáklyás felvonuláson, amelyet a Szent Egyed közösség és a római zsidó hitközség szervezett a római zsidók holokauszt idején történt elhurcolásának évfordulóján.


Csendben, fáklyákkal indult el a menet a Santa Maria in Trastevere bazilika előtti térről. Azon az úton mentek végig, amelyen 1943. október 16-án a római zsidókat elhurcolták: a gettóból a Trastevere negyedben található katonai kollégiumba vitték őket. Innen indultak el aztán a pályaudvarra, ahonnan vonatokba zsúfolva Auschwitzba szállították őket.

Az emlékezők között számos fiatal, köztük sok bevándorló is volt. Enzo Camerino, a holokauszt túlélője így buzdította őket: „Kedves fiatalok! Egy olyan világot kell felépítenetek, amelyben nincs rasszizmus és gyűlölet!”


A megemlékezésen beszédet mondott Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség alapítója, Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter, Riccardo Di Segni római főrabbi és Riccardo Pacifici, a római zsidó hitközség elnöke.

1943. október 16-án több mint ezer zsidót deportáltak Rómából Auschwitzba. Mindössze tizenhatan tértek vissza közülük. A deportáltak 72 százaléka nő, illetve 15 év alatti gyermek volt. Kétségbeesett szülők az arra járó idegenekre bízták gyermekeiket, hogy megmentsék életüket. Sok zsidó október 16-án római plébániákon vagy templomokban keresett és talált menedéket. Másokat papok és szerzetesek mentettek meg. Egyházi körökben széles körű titkos mentőakció vette kezdetét: négyezer zsidónak nyújtottak menedéket. A római zsidó hitközségnek és a Szent Egyed közösségnek köszönhetően huszonegy éve az október 16-ai emléknap az egész városra kiterjed, Róma lakossága együttesen rója le tiszteletét az áldozatok előtt.

Forrás: La Repubblica, SantEgidio.org, Vatikáni Rádió

Fotó: SantEgidio.org

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria