Fatimai engesztelő imaestet tartottak Mátészalkán

Hazai – 2018. május 16., szerda | 9:51

Közel ötszáz zarándok vett részt a Szűzanya első fatimai jelenésének napján, május 13-án rendezett engesztelő imaesten Mátészalkán, a ráckerti Szűz Mária Szeplőtlen Szíve-templomban.

Immár hagyomány, hogy májustól októberig minden hónap 13. napján zarándokok érkeznek a környező településekről Mátészalkára, hogy a Szűzanyához imádkozzanak.

Az engesztelő imaestek első részét Heidelsperger István helyi plébános vezeti; a loretói litánia után a hívek más litániákat, népi imádságokat mondanak, Mária-énekeket énekelnek, majd parakliszt imádkoznak (görögkatolikus könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához). Ezt követően a jelen lévő papok rózsafüzért vezetnek. Az imaalkalom koronája a szentmise, amely éjszakába nyúló gyertyafényes, énekes körmenettel zárul.

Az engesztelő imaestek első, májusi alkalmán a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke is részt vesz évről évre. Palánki Ferenc megyéspüspök a rózsafüzér imádkozásába is bekapcsolódott, majd szentmisét mutatott be, koncelebrálva a jelen lévő papokkal.

A főpásztor homíliájában a keresztény örömről beszélt. „Tudunk-e örülni igazán?” – tette fel a kérdést, majd kifejtette, a keresztény öröm nem olyan, mint az evilági örömök, nem zárja ki a szenvedés keresztjét, vagy éppen a fájdalmat, szomorúságot. Azért lehet mégis öröm, mert a keresztény életében jelen van Isten, aki az öröm forrása, ezért mondhatjuk, hogy a keresztény öröm a szívből fakadó erővel legyőzött szomorúság.

A megyéspüspök ezután hangsúlyozta, Jézus Krisztus szenvedett a kereszten, de ettől még tudott ajándékozni, szeretettel fordulni édesanyjához és a szeretett tanítványhoz, rajtuk keresztül pedig minden emberhez. Ő azért jött el a világba, hogy mindannyian szeretett tanítványok és Mária örökbe fogadott gyermekei lehessünk.

Palánki Ferenc beszélt arról is, hogyan tekintsünk a Szűzanyára. Rámutatott, Mária az örömünk oka, hiszen rajta keresztül kaptuk Jézus Krisztust, a Megváltót, Isten fiát. Ő igaz szívvel befogadta Isten igéjét. Cselekedeteivel, gesztusaival példát ad nekünk arra, hogyan tudjuk befogadni a Szentlélek által Isten igéjét és hogyan jelenhet meg rajtunk keresztül Isten szeretete a földön. Nekünk is mintegy világra kell hoznunk Isten szeretetét.

Örömünk oka az is, hogy „nem vagyunk árvák, van édesanyánk”, aki gondoskodik rólunk, örömre hív a fájdalom, nehézség, gyász ellenére is, hiszen Mária a kereszt mellett állva vállalta az isteni szeretet végakaratát, örökbefogadott minden embert – folytatta a püspök gondolatait, majd hozzátette, Mária anyai szeretetével segíti a zarándok Egyházat. Amikor az apostolok a megígért Szentlelket várták, Mária is velük imádkozott, így lett az imádkozó egyház példaképe, együtt imádkozva velünk is, erősítve bennünk a szeretetet, elköteleződést.

Mária közbenjár, segít, hogy el ne feledkezzünk az igazi örömről, amely nem más, mint a megváltottságunk. A mennyei Atya hazavár bennünket, a mennyországba, ahol Jézus Krisztus helyet készít nekünk. Mert bármilyen fájdalmas is a szeretteink elvesztése, a halál számunkra az a kapu, amelyen keresztül hazaérkezünk. Nem mindegy, hogyan élünk, mert ha a szeretet határozza meg napjainkat, már itt a földön átélhetjük a mennyei öröm valóságát és az életünk egy nagy mennybemenetel lesz – zárta gondolatait Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

A fatimai engesztelés  immár huszonhárom éves hagyomány Mátészalkán. A Fatimai Mária-kegyszobor másolatát 1947-ben készítették el, azóta e vándorszobor többször is körbejárta a világot, útját csodák, megtérések kísérték. A volt szocialista országokba azonban 1994-ben jutott el először: tavasszal Szlovákiában fogadhatták a hívek százezrei, majd még ugyanebben az évben hazánkba érkezett.

A család éve tiszteletére megtartott fatimai gyermekzarándoklaton Magyarországról 120 fiatal vett részt, ők hozták el a szobrot Seregély István egri érsekkel együtt a Malév különgépével. A vándorszobrot június 11-i megérkezésétől október 13-ig sok magyar településre elvitték, köztük Mátészalka városába is. A szobor fogadása után egy Fatimai Szűzanya-szobrot helyeztek el a város ráckerti templomában, majd az akkori plébános, néhai Miklós Dezső megszervezte és rendszeressé tette az engesztelő imaesteket. Ezeken az alkalmakon több száz hívő ember fohásza tölti meg a templomot és emeli fel a szíveket Mátészalkán.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria