Fejér Megye Díszpolgára címet kapott Spányi Antal püspök

Hazai – 2016. május 21., szombat | 18:00

A 35. Bicskei Napok keretében tartottak meg a Fejér Megyei Önkormányzat hagyományos nagyrendezvényét, a Megyenapot, melynek keretében május 20-án Fejér Megye Díszpolgára címet vehetett át Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Pálffy Károly, Bicske polgármestere a rendezvény helyszínén, a Batthyány-kastélyban köszöntötték az ünnepi közgyűlés tagjait és vendégeit.

A Fejér Megyei Önkormányzat arra törekszik, hogy a megye különböző pontjaira elvigye éves, egyben legjelentősebb rendezvényét, a Megyenapot. Az idei Megyenap helyszínéül Bicskét választottuk a város fejlődése terén elért eredményeiért. A  város a komplex egészségügyi központ építése, a belváros-rekonstrukció, a kárpátaljai diákok magyarországi táboroztatása és a külföldre juttatott segélyadományokkal folytatott karitatív tevékenysége miatt is példaként állítható a megye többi települése elé, ezért esett rá a választásunk – fogalmazott a közgyűlés elnöke.

Fejér megye legrangosabb eseményén évről évre díjazzák a megye kiválóságait, azokat, akik értékteremtő tevékenységükkel tovább öregbítik Fejér megye hírnevét. Az ünnepség keretében adták át idén is az önkormányzati kitüntető címeket és a Fejér Megye Díszpolgára díjakat, amelyet idén Spányi Antal megyéspüspök és (posztumusz díjként) Bella István költő kaptak meg.

A Fejér Megyei Közgyűlés az egyetemes kulturális, művészeti értékek megőrzéséért, a Fejér megyében élők és az elesettek megsegítése érdekében végzett áldozatos lelkipásztori munkájáért és példamutató emberi magatartása elismeréseként adományozta a kitüntető a székesfehérvári püspöknek.

Spányi Antal megköszönve a díjat úgy fogalmazott,  nagy meglepetésként érte a kitüntető címre való jelölés, és felhívta a figyelmet arra, hogy a papi szolgálat elismerése széles közösséget érint: az egyházi oktatásban résztvevőket, a szociális intézményeink tagjait, és idetartozik a Karitász önkénteseinek munkája vagy az egyházmegyei múzeumban folyó kulturális munka is. Emellett érinti természetesen mindazokat is, akik látogatják a katolikus templomokat, amelyek a közösségek értékei.

Folytatni fogom az egyházmegyében azt a szolgálatot, amely reményeim szerint gyümölcsöző mindazoknak, akik Fejér megyében, vagyis Szent István király megyéjében élnek s dolgoznak – tette hozzá a kitüntetett püspök.

A Megyenap díszközgyűlésén az ünnepi műsor a bicskei katolikus oktatási intézmény, a Szent László Általános Iskola kórusának fellépésével zárult.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria