Fejlesztés a soproni Szent Orsolya Iskolában

Hazai – 2014. szeptember 20., szombat | 12:10

50 millió forintos állami támogatást kap fejlesztésre a soproni Szent Orsolya Iskola – jelentette be Pápai Lajos megyéspüspök Soltész Miklós államtitkárral és Fodor Tamás polgármesterrel a szeptember 18-án az iskolában tartott sajtótájékoztatón. A Győri Egyházmegye honlapja tudósít.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: a jövőben nagyságrendileg 5-600 milliós fejlesztés áll majd rendelkezésre arra, hogy tovább fejlődhessen az iskola. Ez azért fontos, mert az Orsolya-rend arra alakult, hogy a fiatal lányok hithű keresztények, másrészt művelt és jó anyák legyenek.

Pápai Lajos győri megyéspüspök nagy örömnek nevezte, hogy az iskola létszáma gyarapodik, ez azt jelenti, hogy a szülők is jónak tartják az iskolát. Az államtól való átvétele óta a Győri Egyházmegye csaknem 600 milliót fordított már erre az iskolára. Az a támogatás, amellyel a magyar állam is hozzájárul a bővítéshez, fejlesztéshez, azt is jelenti a jövőre nézve, hogy nem csak méreteiben növekszik az iskola, de a nevelés-oktatás színvonalában is tovább fog fejlődni és erősödni az intézmény.

Fodor Tamás polgármester elmondta: Sopron város számára fontos üzenet az, hogy sok gyerek jelentkezik az iskolába, mert ez az jelenti, hogy itt jó az oktatás. Bár az egyház a fenntartója az iskolának, de Sopron városának diákjai járnak ide, és ezért fontos a városnak – hangsúlyozta.

Kovács András, az iskola igazgatója arról beszélt, hogy a diáklétszám növekedése következtében elengedhetetlenül szükségessé vált az iskolabővítés, amit saját erőből nem tudtak volna megoldani.

A Szent Orsolya Iskola 1747 óta áll a katolikus oktatás-nevelés szolgálatában. Fennállása során ezrek sajátították el falai között azt a krisztusi alapokon nyugvó tudást és világlátást, melyre mindenkor bátran építhették kiegyensúlyozott egyéni és családi életüket. Közel 8000 négyzetméteres beépített alapterületével Sopron legnagyobb közoktatási intézménye. Az épületegyüttes mai formája a 18–19. században alakult ki. Legkorábbi épületszárnya az Orsolya téren helyezkedik el. Az évszázadok során voltak idők, amikor az állagmegóvásra sem futotta. Az intézmény története alatt átfogó rekonstrukcióra sohasem került sor. Így például többségében az eredeti nyílászárókkal rendelkezik. Jelentősebb építészeti beavatkozás 2008–2010-ben történt, amikor az egyetlen nem műemléki szárny átalakításával, illetve elbontásával elkészült a modern tornaterem. Az iskola tanulói létszáma ekkor volt a mélyponton (629 fő), így nem okozott különösebb problémát a négy tanterem elvesztése. Azonban várható volt, hogy három-négy éven belül ismét szükség lesz a korábbi tantermekre. Az idei tanévre 810 főre nőtt a tanulói létszám. A fenntartó sajnos anyagiak híján nem tudott a korábban elveszített tantermek helyett újabbakat kialakítani, így a legfontosabb feladat az épület bővítése lett. Az épület főként műemléki sajátosságai miatt nem rendelkezik elegendő számú és szükséges méretű csoport-, illetve szaktantermekkel sem.

Az intézmény rangos múlttal rendelkezik: alapítólevelét Mária Terézia hagyta jóvá 1746. július 8-án. 1747-ben kezdődött meg a tanítás Sopron harmadik iskolájában. Egészen 1948-ig többféle iskolatípus működött az intézményben. Szent Orsolya Római Katolikus Iskola néven 1991. július 1-jén került ismét egyházi fenntartásba. Fenntartója a Szent Orsolya rend volt, de működtetését a Soproni Katolikus Konventre bízta. 1993-ban a Győri Egyházmegyei Hatóság vette át az iskola fenntartását, miután a renddel harminc évre szóló megállapodást kötöttek az épület használatáról. 1992-ben kezdte meg működését a nyolc évfolyamos gimnázium, 1993-ban a kollégium és 1994-ben a négyosztályos gimnázium.

Fotó: Pluzsik Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria