Felavatták az armenológiai tanszéket a Pázmányon

Hazai – 2016. október 24., hétfő | 11:35

Az armenológiai képzést és kutatást biztosító új szervezeti egységet október 21-én avatták fel Piliscsabán, a jereváni állami pedagógiai egyetemnek a PPKE meghívására október 20. és 25. között Magyarországon tartózkodó delegációja jelenlétében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a jereváni Örmény Állami Pedagógiai Egyetem (ASPU, Armenian State Pedagogical University)  között 2016. március 23-án írták alá Ruben K. Mirzakhanyan és Szuromi Szabolcs rektorok azt az együttműködési megállapodást, amely többek között a PPKE-n megindítandó armenológiai képzés és szervezeti hátterének megteremtését, valamint az oktatói és hallgatói cserét tette lehetővé. Ezt követően a PPKE Egyetemi Tanácsa támogatta a tanszék felállítását, valamint a képzés akkreditálási eljárásának megindítását. A képzés és a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán (BTK) létesülő szervezeti egység részleteiről néhány hete Fodor György dékán további tárgyalásokat folytatott Örményországban.

A két egyetem közös munkájának eredményeként létrejött armenológiai képzést és kutatást biztosító új szervezeti egység felavatására és a keretmegállapodás további bővítésének áttekintésére a PPKE meghívására október 20. és 25. között Magyarországon tartózkodik a jereváni állami pedagógiai egyetem delegációja.

A küldöttséget vezető Ruben K. Mirzakhanyan rektor tudományos előadást tartott október 21-én a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, majd az örmény kultúra és vizuális művészet, valamint a modern kori örmény történelem kutatása terén elért kimagasló eredményeinek elismeréseként átvette Fodor György dékántól a PPKE legmagasabb tudományos kitüntetését, a Pázmány-plakettet.

Az október 21-i ünnepi eseményen megtörtént a PPKE BTK új tanszékének felavatása Piliscsabán és a két intézmény által biztosított oktatók kinevezése. Október 22-én Ruben K. Mirzakhanyan rektort hivatalában fogadta Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora, akinek ez alkalommal nyújtotta át az Örmény Állami Pedagógiai Egyetem rektora intézményének legmagasabb tudományos kitüntetését, a Pedagógiai Egyetem Medált.

Forrás és fotó: PPKE

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria