Felekezeteket és nemzetiségeket is egyesített az ökumenikus imaóra Temesváron

Külhoni – 2021. január 26., kedd | 18:50

A keresztények egységéért imádkoztak január 24-én a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban az egyházmegye szervezésében. Pál József Csaba megyéspüspök hangsúlyozta: az ökumenikus imaóra lehetőség a Krisztus imája szerinti egységre – „Legyenek mindnyájan egyek” (vö. Jn 17,21) –, ugyanakkor a közösség, a testvériség megélésére is.

A járvány miatt most nem képviselteti magát minden felekezet, de mi, akik egybegyűltünk, mindenkiért imádkozunk – mondta bevezetőjében a katolikus főpásztor.

A temesvári római katolikus püspökség képviseletében részt vett az imaórán Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök, Laus Nikola püspöki irodaigazgató és Bakó László püspöki titkár, továbbá a Millenniumi templom két lelkipásztora, Dumitru Daniel plébános és Váncsa Csaba segédlelkész. Zenei szolgálattal közreműködött a templom kántora, Dumitresc Emil és családja.

Az imaórán a különböző vallásfelekezetek képviselői magyar, román, szerb és német nyelven osztották meg gondolataikat a résztvevőkkel. Elmélkedéseikben és imáikban az egymás iránti nyitottság, kölcsönös tisztelet és megbecsülés fontosságát emelték ki.

Zaharia Pereș ortodox lelkipásztor, temesvári esperes, a Bánsági Ortodox Érsekség kulturális tanácsosa Ioan Selejan metropolita üdvözletét tolmácsolta a jelenlévőknek. Elmélkedésében a Szentírást idézve úgy fogalmazott: ha Isten igéjére figyelünk, nem az fog számítani, ami elválaszt bennünket, hanem az, ami összeköt.

Branislav Stancovici szerb ortodox esperes Lukijan Pantelić püspök üdvözlő gondolataival köszöntötte a jelenlévőket, majd az Isten szeretetében kiteljesedő egységről elmélkedett.

A lugosi görögkatolikus egyházmegyét Răzvan Oprișa lelkipásztor képviselte, aki Alexandru Mesian megyéspüspök és Ioan Călin Bot segédpüspök, valamint Nicolae Teodorescu görögkatolikus vikárius üzenetét hozta el a temesvári Millenniumi templomba. Személyes élményeit megosztva az ökumenikus imaórán a testvériség őszinte megéléséről beszélt.

Kovács Zsombor evangélikus lelkész elmondta: huszonhat esztendeje, amióta Temesváron szolgál, egyszer sem hiányzott a keresztények egységéért megtartott ökumenikus imaórákról, amelyek alkalmával találkozhatott az azóta elhunyt Nicolae Corneanu bánsági ortodox metropolitával és Ernst Neumann izraelita főrabbival. Az evangélikus lelkész magyar és német nyelven is imádkozott a közösségekért.

A pünkösdi egyház részéről Constantin Leontescu, a temesvári Filadelfia pünkösdi gyülekezet lelkipásztora a személyes, illetve közös ima fontosságát emelte ki beszédében.

A találkozó végén a Miatyánk, valamint az áldás négy nyelven – magyarul, románul, szerbül és németül – hangzott el.

Forrás és fotó: Gerhardus.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria