Félévkezdő értekezletet tartottak az egyházmegyei nevelési intézmények vezetői Kalocsán

Hazai – 2017. február 16., csütörtök | 11:40

Közös értekezlettel kezdték a tavaszi tanítási félévet a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye köznevelési intézményeinek vezetői Kalocsán február 15-én.

A Katona István-házban összegyűlt vezetőket Kerpits Miklós, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) elnöke köszöntötte. Az elnök beszámolt arról a jelentős szakmai és lelki munkáról, amit a főegyházmegyéhez újonnan kapcsolódott oktatási intézmények végeztek el az elmúlt félévben. Néhány hónap leforgása alatt több kormányhivatali és államkincstári ellenőrzésre került sor az intézményekben, melyek mindenütt azt mutatták, hogy a főegyházmegye iskolái, óvodái, kollégiumai jól és a szabályoknak megfelelően működnek.

Az elnöki beszámoló után Bábel Balázs érsek köszöntötte az intézményvezetőket, aki felhívta a figyelmet arra, hogy 2017-ben a város első érsekének tiszteletére Asztrik-emlékévet ünnepelnek Kalocsán, ahol a tematikus év keretében minden vasárnap egy-egy esperesi kerület híveit, papjait, egyházközségi képviselőit látja vendégül a főpásztor. Szeptembertől, az új tanévben pedig az iskolák tanárait és diákjait várja vasárnaponként a Szent Koronát hozó Asztrik érsek sírjához.

Bábel Balázs bejelentette, hogy idén május 15-én adják át a Kunszt József-díjat, ami az egykori érsek beiktatásának évfordulója. Az érsek előre jelezte az intézményvezetőknek, hogy a következő tanévet a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban megtartott Veni Sancte szentmisével, lelkinappal és közös tanügyi értekezlettel kívánja megnyitni.

A főpásztor beszéde után Fülöp Ernő irodaigazgató, az egyházmegyei katolikus iskolák felelőse beszámolt az éves könyvvizsgálói ellenőrzések tapasztalatairól. Kitért a folyamatban lévő pályázatokra, felújítási, karbantartási munkálatokra, és beszámolt a vezetőknek a tervezett intézményi átvételekről, átszervezésekről. Az elhangzott előadások után a jelenlévők szekciókra oszlottak, melyek keretében tanügyigazgatási, gazdasági, illetve lelki, pasztorális kérdéseket tárgyaltak meg.

Az értekezleten a főegyházmegye fenntartásában működő Parázs Pasztorális Központ szakmai vezetője, Hortobágyiné Nagy Ágnes bemutatta az idén az iskoláknak felkínált rendezvényeket, melyek közül a családok, a diákok, pedagógusok, de még az elváltak és újraházasodottak is megtalálják a számukra segítséget jelentő lelki programot.

Forrás és fotó: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria