Felhívás a máriapócsi kegyhely jubileumára készülve

Nézőpont – 2014. november 22., szombat | 16:13

Jövőre ünneplik Máriapócson a kegykép könnyezésének 300. évfordulóját. Ennek alkalmából Kapin István máriapócsi parókus felhívást intéz a hívekhez – adta hírül a Hajdúdorogi Egyházmegye.

Kedves Testvérek!

A kegyhelyünk jövő évi 300. születésnapjára készülve egy régi mulasztásunkat szeretnénk pótolni. Sokan vagyunk, akik életében a Máriapócsi Könnyező Istenszülő Szűz közbenjárása egész életet megváltoztató hatással volt és van. Magam is, pócsi papként, számos csodatörténetet ismerek, gyógyulást, szerelmet, megbékélést és újjászületést. Ezeket a történeteket szeretnénk összegyűjteni, ezért arra kérjük a kedves olvasót, akinek van ilyen története, névvel vagy név nélkül ossza meg velünk, hogy e jeles évben egy kiadványban megjelentethessük.

A történeteket a következő címre várják: 
Kapin István 4326 Máriapócs, Kossuth tér 25.
e-mail: pocskegyhely@gmail.com

Kapin István felhívásához történetet is csatolt, egy kislány, Lili csodálatos gyógyulásáról.

A történetet Csánkné Balogh Ilona osztotta meg, aki május végén a kegytemplomban beszélt testvére unokájának csodálatos gyógyulásáról.

2012. november 6-án az akkor 6 éves Balogh Lilinél egy elesés után csomót vettek észre a lapockáján. Azonnal orvoshoz vitték a szülei, néhány nap alatt kiderült, Ewing-szarkómája van. Az alma nagyságú csontdaganat az esés miatti rándulás hatására ugrott ki a lapocka mögül – hála Istennek –, és vált láthatóvá. Semmi egyéb tünete, fájdalma nem volt a kislánynak.

A szüleivel közölték, hogy haladéktalanul elkezdik a kemoterápiát, mert a daganat így nem operálható, ezután döntik el, mikor kerüljön sor először a daganat, majd később a lapocka eltávolítására.

Csánkné Balogh Ilona rögtön a Szűzanyához fordult, miután megtudta a hírt, imaláncot szervezett a család és a barátok közreműködésével. Decemberben több helyen egyszerre imádkoztak és mutattak be szentmisét Lili gyógyulásáért: Máriapócson, Szegeden, Szekszárdon.

A Szűzanya és a Jóisten meghallgatta az imákat, és a daganat csökkenni kezdett. Két kemoterápiás kezelés után a kezelő orvos azt mondta az édesapának, csoda történt, a daganat eltűnt!

A kezeléseket ugyan a protokoll szerint végig kellett csinálni, és el kellett távolítani a lapockát is, mert a daganat nagyon meggyengítette. A sok szenvedést átélt kislány harcáról a Gyermekrák Alapítvány is készített filmet. Sem szülei, sem a család soha, egyetlen pillanatra nem adták fel a reményt, hogy imáik meghallgatásra találnak.

Végül következő év október végére gyakorlatilag tünetmentesnek nyilvánították az orvosok Lilit, s vitaminokon kívül nem kap más gyógyszert. Gyógyultnak öt év tünetmentesség után nyilváníthatják majd.

Tavaly decemberben ismét szentmisén adtak hálát a kapott kegyelemért, mintegy százötven ember imádkozott együtt újra.

Fotó: Hajdúdorogi Egyházmegye

Magyar Kurír