Felismerni és szolgálni a Lélek ajándékaival – Pünkösdhétfő, az Egyház Anyja emléknapja Sopronban

Hazai – 2021. május 25., kedd | 17:30

Május 24-én, a Boldogságos Szűz Mária, az Egyház Anyja emléknapján Veres András megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be a soproni Szent Mihály-templomban. Koncelebrált Horváth Imre soproni városplébános és Kovács Gergő Vilmos, a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium lelkésze.

A főpásztor a szentmise keretében a bérmálás szentségében részesítette a soproni Szent Orsolya Iskolaközpont növendékeit.

Veres András püspök szentbeszédének elején a bérmálkozókhoz szólva iránymutatásként Pál apostol egyik jól ismert mondatára hívta fel a figyelmet: „Kérlek tehát benneteket, hogy Lélek szerint éljetek, s akkor majd nem teljesítitek a test kívánságait” (Gal 5,16).

Miért is olyan nehéz jónak lenni? – tette fel a kérdést a megyéspüspök. – Azért, mert a test tusakodik a lélek ellen. Pedig a Lélek mindnyájunkban jelen van, akik részesültünk a keresztség, a bérmálás szentségében, és nagyon sokféleképpen ki tudja fejteni bennünk a hatását, amennyiben készen állunk indításait meghallani és követni. Minden Isten képmására teremtett ember, aki test és lélek, részesül a Lélek ajándékaiban, olyan mértékben, amiként kész arra, hogy befogadja azokat az életébe.

Isten, aki fölkelti napját jókra és gonoszokra (Mt 5,45), nem tesz különbséget ember és ember között, hiszen minden egyes ember fontos számára, és mindenkit üdvözíteni akar. Azonban sokan nem fogadják be az evangéliumot, miként nem működnek együtt a Lélek ajándékaival sem. Mindenki személyre szabottan sok-sok ajándékot lenne képes befogadni, ha készen állna azzal együttműködni. Nem önmagunkért kapjuk a Lélek ajándékait, hanem azért, hogy másokat szolgáljunk általuk – mutatott rá a szentmise szónoka.

Mindenki abban kap lelki megerősítést, amiben leginkább szüksége van rá – folytatta szentbeszédét Veres András püspök. – Isten bőségesen elhalmozott minket ajándékokkal, ám ezek csak akkor fogják életünket szebbé, boldogabbá tenni, ha készek vagyunk általuk másokat gazdagítani, az Egyház közösségét szolgálni, Isten országát építeni.

A megyéspüspök prédikációja végén házi feladatot is adott a bérmálkozóknak útravalóul: gondolkozzanak el azon, hogy Istentől milyen ajándékot, képességet kaptak. Ennek felismerése segít a személyes hivatás kiválasztásában, hisz ezeket a képességeket tudják majd kibontakoztatni, így örömüket lelni mindennapi munkájukban. Másfelől az Egyház szolgálatában is ezen képességük révén találják meg egyéni feladatukat, amely által Isten országa egyre láthatóbbá válik már itt, a földi világban.

„Imádkozom ebben a szentmisében azért, hogy mindnyájan felismerjétek Istentől kapott ajándékaitokat. Imádkozom azért, hogy a Lélek megerősítsen benneteket ezen ajándékok birtoklásában, és mindig készek legyetek Istent és az Ő Egyházát szolgálni ezen képességeitek, ajándékaitok által. Adjon Isten ehhez mindnyájatoknak hűséget, kitartást és nagylelkű, áldozatos szeretetet” – zárta szentbeszédét a főpásztor.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Aszódi András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria