A feltámadási menet keresztje Hegyeshalomban

Hazai – 2012. november 21., szerda | 11:59

November 17-én és 18-án a hegyeshalmi Szent Bertalan-templomba is eljutott a feltámadási menet keresztje, mely zarándoklat keretében járja be minden évben a Kárpát-medencét.

A kereszt Gál Péter jóvoltából november 17-én délután érkezett Hegyeshalomba Frauenkirchenből. Szalai Kálmán plébános rövid köszöntője után a szombati előesti szentmisét a feltámadási kereszt jelenlétében mutatták be. A szentmise után rózsafűzér-imaórát tartottak: a hívek a világosság titkait imádkozták Szalai Kálmán plébános vezetésével. Az imádságot Szent Erzsébet-litániával zárták.

Az ünnepélyes fogadás utolsó momentumaként az egyházközség feltűzte a hegyeshalmi állomást jelző szalagot a keresztre.

November 18-án reggel mintegy harminc fős zarándokcsoport indult busszal Bécsbe, hogy a keresztet eljuttassa következő állomáshelyére. Az úton, majd a megérkezés után, a bécsi Szent Erzsébet-templomban imádkozva várták, hogy ünnepélyesen átadhassák a magukkal hozott keresztet. A 11 órakor kezdődő magyar nyelvű szentmisét Simon Ferenc esperes, a bécsi magyar katolikus egyházközség lelkipásztora tartotta. Koncelebrált Kovács Levente Gyula újmisés. Simon Ferenc szentbeszédében kiemelte az országhatárokon átnyúló szolgáló szeretet erejét, melyet a feltámadási kereszt-zarándoklat és Szent Erzsébet ünnepe is jelez. A liturgia végén a csíkszeredai származású Kovács Levente Gyula újmisés áldást osztott.

Tóth Ferenc egyházközségi elnök vezetésével, szép lelki élményekkel gazdagodva érkezett haza a hegyeshalmi és levéli hívekből álló zarándokcsoport – tájékoztatta szerkesztőségünket Paksa Balázs.

Győri Egyházmegye/Magyar Kurír

Kép: Maász Katalin, Karcub Ágnes, Paksa Balázs