Felújították Kajdacs barokk templomát

Hazai – 2015. augusztus 26., szerda | 16:43

Széles körű összefogásnak köszönhetően újult meg kívül-belül a kajdacsi katolikus templom. A műemlék jellegű, barokk stílusú épületet Udvardy György pécsi megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldotta meg újra – tájékoztat a Pécsi Egyházmegye.

„Kajdacs központját immár egy 262 éves »új« barokk templom díszíti” – jelentette ki Sebestyén-Molnár Árpád plébános. Óriási volt az összefogás, amelynek eredményeképpen a rekonstrukciós munkálatokat elvégezték. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal „Vidéki örökség megőrzése” elnevezésű 2012-es pályázatán elnyert 10 millió forintos támogatás azt tette lehetővé, hogy a toronysisak és a torony, valamint a főhomlokzat rekonstrukciója megvalósuljon.

2014-ben Kajdacs Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a paksi atomerőmű Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványához a templomtető és a templomhajó külső rendbetételére. A 15 millió forintos fejlesztés a község és a plébánia jó kapcsolatának köszönhetően valósult meg. A rekonstrukcióhoz szükséges 20 százalékos önrészt a Pécsi Egyházmegye állta. A korábbi szakszerűtlen felújítások következtében a templom elveszítette barokk jellegét, ezért az Örökségvédelmi Hivatal útmutatásai alapján végezték el  a rekonstrukciót a szakemberek.

Tavaly be is fejeződött a templom teljes külső felújítása. A templombelsőt utoljára 1978-ban renoválták, de a külső munkálatokhoz hasonlóan ott is szakszerűtlen beavatkozásokat végeztek. 

Sebestyén-Molnár Árpád plébános felhívására helyi nagygazdák, iparosok, hívek, magánszemélyek, elszármazottak és egykori környékbeli nemesi családok leszármazottai adakoztak a helyreállítás céljára. A példátlan összefogásnak köszönhetően a templombelső az Örökségvédelmi Hivatal útmutatásai alapján olyan háromdimenziós barokk díszítőfestést kapott, amellyel soha nem rendelkezett. Új szembemiséző oltárt, keresztelőkutat és felolvasóállványt helyeztek el a belső térben. Schwartz Rezső restaurátor a főoltár tabernákulumát is az új festéshez igazította. A hívek adományaiból új keresztúti stációk készültek, és a világítótesteket is korszerűsítették, továbbá kicserélték és szigetelték a templom aljzatát. Felújították az oldalsó helyiségeket, a padokat és a szobrokat is. A padokat részben kicserélték, és ülésfűtést szereltek be.

A templom restaurálása illetve barokk stílusú kifestése Tarr György alkotása. Munkáját a helyi önkormányzat díszpolgári címmel ismerte el.

Augusztus 22-én, szombaton Udvardy György pécsi megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldotta meg újra a templomot. A szertartás után Sebestyén-Molnár Árpád plébános minden résztvevőt, azaz közel 350 főt várt ebéddel.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria