Felvidékre utaztak az albertfalvi Don Bosco-iskola diákjai

Kishírek – 2017. május 23., kedd | 9:00

A Határtalanul program keretében kirándult a Felvidékre az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda hetedik évfolyama május 10–12. között. Mikszáth Kálmán, Madách Imre, Tompa Mihály és Rákóczi Ferenc nyomában vezetett útjuk.

A magyar történelem jelentős helyszíneit és irodalmi alakjainak szülőhelyeit látogatták meg a hetedikes diákok. Az úton kiselőadásokkal gazdagították egymást. Felkeresték Mikszáth Kálmán lakóhelyét Mikszáthfalván, majd Alsósztregován megismerkedtek Madách Imre szülőhelyével, egykori dolgozószobájával – az oroszlánbarlanggal, és megtekintették síremlékét a kastély parkjában. A diákok korhű ruhákba öltözve részleteket olvastak fel Az ember tragédiájából. Füleken a bazaltkúpra épült vár megtekintése közben a Rákóczi-féle szabadságharc történetével és fegyvereivel foglalkoztak.

Jártak Losoncon, Rozsnyón és Rimaszombaton. Utóbbi helyen ellátogattak a Tompa Mihály Gimnáziumba, ahol megkoszorúzták Tompa Mihály mellszobrát és elszavalták A gólyához című versét. A hetedikesek kölcsönösen bemutatták egymásnak iskoláikat, ismerkedtek a szlovák oktatási rendszerrel, elültették a „barátság rózsáját”. Krasznahorka várának tövében a felvidéki várak történetéről és irodalmi vonatkozásukról hallgattak előadást.

A kirándulás utolsó állomása Kassa volt, ahol a dómban megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc sírját, majd a Rodostói Házban a fejedelem életét és munkásságát ismerték meg.

Forrás és fotó: Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria