Ferenc pápa ajánlót írt a Katolikus Egyház Katekizmusának új kiadásához

Ferenc pápa – 2017. október 19., csütörtök | 9:47

A L’Osservatore Romano című vatikáni napilap október 17-i száma részletet közöl Ferenc pápa ajánlásából, amelyet a Katolikus Egyház Katekizmusának e hónapban megjelent új kiadásához írt.

A Vatikáni Könyvkiadó és a San Paolo Kiadó gondozásában 2017 októberében megjelent kötethez új teológiai-lelkipásztori magyarázat is tartozik. A bevezetőt Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke írta.

Ferenc pápa úgy fogalmazott ajánlásában: a Katolikus Egyház Katekizmusa útként jelenik meg, amelyen haladva négy állomáson keresztül érthetjük meg a hit működését, illetve a hívő – aki Jézus Krisztus missziós tanítványa – identitását. A négy állomás: a vágy, amelyet minden ember táplál Isten iránt; az imádság, amelyben megnyilvánul Isten és az ember találkozása, hogy nézik és meghallgatják egymást; a kegyelmi élet, amely főként a hét szentségben fejeződik ki; és végül a hívő életstílusa mint a Szentlélek szerint való hivatás.

Az új kiadás kapcsolódik a Katolikus Egyház Katekizmusát közzétevő Fidei depositum kezdetű apostoli konstitúció kiadásának 25. évfordulójához, amelyet Szent II. János Pál pápa írt alá 1992. október 11-én, a II. vatikáni zsinat megnyitásának harmincadik évfordulóján. A Katolikus Egyház Katekizmusának új kiadása és a hozzá tartozó teológiai-lelkipásztori kommentár nagy segítség ahhoz, hogy egyre jobban megértsük a hit misztériumát.

Ily módon a katekizmus újabb közvetítő erő lehet a helyi egyházak számára az evangelizálás feladatában, és hatékony eszközül szolgálhat főként a papok és a katekéták képzésében. Ferenc pápa ajánlásában végül annak a reményének adott hangot, hogy tanulmányozzák és felhasználják a katekizmust, és ezáltal jobban megismerik a kétezer éves hit nagy örökségét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Paoline.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria