„A katekézis és a fogyatékkal élő emberek” című konferencia résztvevőivel találkozott a pápa

Ferenc pápa – 2017. október 21., szombat | 15:30

Szeretettel, befogadással forduljunk a fogyatékkal élő emberek felé, lehetővé téve számukra a hitbeli képzést, hogy építő tagjai lehessenek a közösségeknek – buzdította a pápa az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa által szervezett konferencia résztvevőit október 21-én a vatikáni Kelemen teremben.

Ferenc pápa a fogyatékkal élők olaszországi konferenciája résztvevőivel
(2016. június 11.)

A katekézis és a fogyatékkal élő emberek címmel rendezett konferencián az evangelizálás és a keresztény képzés egyik fontos témájáról tanácskoztak. A találkozó házigazdája a pápai tanács elnöke, Rino Fisichella érsek volt.

Az elmúlt évtizedekben komoly előrehaladás történt a fogyatékosság megítélése terén. A mindenkit, és főként a gyengébbeket megillető méltóság tudatosítása az inkluzív, befogadó hozzáállást erősítette – kezdte beszédét a Szentatya. – Mindazonáltal kulturális szinten még egy helytelen felfogás érvényesül. Egy önimádó és haszonelvű látásmód a fogyatékkal élőket a peremre száműzi, nem veszi figyelembe emberi és lelki gazdagságukat.

Túl erősen rögzült a közfelfogásban a fogyatékosság állapotának elutasítása, mintha az a boldogság vagy az önmegvalósítás akadálya lenne. Bizonyíték erre a „nem tökéletes” magzatokat megsemmisítése... Pedig valamennyien ismerünk olyan embereket, akik gyengeségeikkel, bár küszködések árán, de jó és értelmes életutat találtak maguknak. Mint ahogy ismerünk olyanokat is, akik látszólag „tökéletesek”, és mégis el vannak keseredve. A törékenység hozzátartozik az emberi léthez – idézett Ferenc pápa egy lányt, akivel kolumbiai látogatása során találkozott.

Mivel válaszolhatunk minderre? A szeretettel. Nem a hamis, édeskés és szánakozó szeretettel, hanem igazi, konkrét és tiszteletteljes szeretettel. A tartós boldogság attól függ, mennyire fogad be és szeret minket a közösség, s ez különösen igaz a kiszolgáltatottabb emberekre. A hit pedig támaszként segít minket utunkon, mert megérezteti velünk, hogy az Atya nem hagyja magára egyetlen teremtményét sem, bármilyen élethelyzetben is legyen – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Az Egyháznak ki kell állnia a fogyatékkal élők védelmében. A családokat kézen fogva segítenie kell őket kilépni a bezárkózásból, amibe a figyelem és a támogatás híján kerülnek. Az Egyház felelős keresztény életre nevelésükért és képzésükért is – figyelmeztetett a Szentatya. – A közösségek kiemelt figyelemmel forduljanak a fogyatékkal élők felé, a vasárnapi szentmisébe is vonják be őket, mert a feltámadt Úrral való találkozás remény és bátorság forrása lesz nem könnyű életútjukon.

A pápa ezután rámutatott, a katekézis szerepe az, hogy megfelelő formát találjon arra, hogy minden ember a maga adományaival, korlátaival, fogyatékosságaival – legyenek azok még oly súlyosak is – találkozhasson Jézussal és hittel rábízhassa magát.

Semmilyen fizikai vagy pszichés korlát ne állhasson e találkozás útjába, mert Krisztus arca visszatükröződik minden ember szívében. A papok ügyeljenek rá, hogy a fogyatékkal élők részesülhessenek a szentségekből. Neveljenek olyan hitoktatókat, akik elkísérik ezeket az embereket, hozzásegítve őket a hitbeli növekedéshez, és ezáltal ahhoz, hogy a maguk eredeti módján hozzájáruljanak az Egyház életéhez – kérte Ferenc pápa. Végül pedig kívánságának adott hangot: egyre több fogyatékkal élő ember lehessen maga is hitoktató, hogy saját tanúságtételük által hatékonyabban átadhassák a hitet.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria