Az egység keresésére kért a pápa – Orosz Atanáz a keleti rítusú katolikus püspökök találkozójáról

Külhoni – 2019. szeptember 16., hétfő | 9:57

Szeptember 11. és 14. között tartották Rómában a keleti rítusú katolikus püspökök éves találkozóját, melyet ez alkalommal az ukrán görögkatolikus egyház szinódusa szervezett. A mostani, 22. találkozó témája ez volt: Európa keleti katolikus egyházainak ökumenikus küldetése.

A magyar görögkatolikus híveket Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke és Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke képviselte. A tanácskozás résztvevőit szombaton délelőtt fogadta Ferenc pápa a Vatikánban. Beszédének fő témáiról Orosz Atanáz miskolci püspök számolt be a Vatikáni Rádió stúdiójában.

A pápa első, szabadon hozzáfűzött gondolatában kijelentette, hogy az egység nem jelent egyformaságot, mert az egyformaság hátráltatja az egységet; majd határozottan megfogalmazta, hogy sokszor az egyformaság erőltetése az egység lerombolását jelenti. A katolikus egység nem egyformaság, bár fennállhat ennek a veszélye.

Beszédében a Szentatya felelevenítette a Balázsfalván boldoggá avatott görögkatolikus püspökök tanúságtételét, akik a római egyházzal és a Róma püspökével való közösség érdekében készek voltak a vértanúságra. Egyikük mondását is idézte: „A hitem az életem.” Ennek kapcsán arra intett, hogy ha csak a nemzeti apró érdekeket hangsúlyozzuk, akkor eltérhetünk ettől a lényegtől, másképp viszont Jézushoz tudjuk vezetni azokat, akiknek erre nagy szükségük van.

A görögkatolikus egyháznak a katolikus egyház egyetemes egységtörekvésében különleges zászlóvivő szerepe van. Ferenc pápa tisztán látja ezt a sajátos küldetést, annak ellenére, hogy a „dialóguspartnerek” kevésbé fogadják el a görögkatolikusokat egyenrangú félnek. A pápa arra buzdította a görögkatolikusokat, hogy ne aggodalmaskodjanak, hanem merjék alázattal és imádsággal vállalni ezt a küldetést, az egység építését. Ez olyan magasztos feladat, amit nem szabad sértődötten visszautasítani – fogalmazott a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria