Ferenc pápa: „Az evangelizáció előtt ma nem autósztrádák nyílnak meg, hanem kicsiny ösvények”

Ferenc pápa – 2019. december 9., hétfő | 17:10

Ferenc pápa december 6-án, pénteken délelőtt kihallgatáson fogadta az Aggiornamenti Sociali szerkesztőségét, a jezsuita folyóirat alapításának 70. évfordulója alkalmából. Beszédét átnyújtva a Szentatya rögtönzött szavakkal hívta fel a figyelmüket két alapvető szempontra, melyeket fontosnak érzett: a türelmes meghallgatásra és a párbeszéd fontosságára.

A meghallgatás minden ember alapvető magatartása, aki tenni szeretne valamit másokért. Ez a meghallgatás legyen figyelmes, előítéletektől mentes. Engedni kell, hogy mellbe vágjon a valóság, ami által összedőlnek vagy átalakulnak saját elméleteink. Bizonyos „szellemi áramlatok” azonban rosszra vezetnek: manapság Európában populista ideológiák előítéletei között élünk. Országok zárkóznak be, és térnek vissza ideológiákhoz, nemcsak újakhoz, hanem régiekhez is, melyek a második világháborút okozták. Ez azért van, mert nem a valóságot nézik, hanem kivetítik azt, amit ők akarnak, ahogy ők akarják, hogy gondolkodjanak az emberek. Ebben a bonyolult rendszerben az ember lép a Teremtő Isten helyére.

Második lépésként a meghallgatás után Ferenc pápa a párbeszédet jelölte meg a keresztény ember válaszaként. Erre a párbeszédre nem lehet kényszeríteni. Az evangélium értékeiből kell kiindulni, amelyekre Jézus tanított, de nem szabad őket dogmatikusan alkalmazni, hanem párbeszéddel és megkülönböztetéssel.

A pápa egy thaiföldi jezsuitát idézett, aki menekültekkel foglalkozik, és feltette a kérdést, milyen úton járjanak ma azok, akik ezt a munkát végzik. A válasz az, hogy nincs egy út, hanem sok kis ösvény van, amelyeket igyekeznünk kell megtalálni – úgy, hogy a valóságra tekintünk, imádkozunk és megkülönböztetést végzünk.

A társadalmi kérdésekben a válasz az Úrtól kell hogy jöjjön, rajtunk keresztül. Soha nem szabad elfedni a valóságot, hanem igyekezni kell megérteni, és aztán párbeszédet folytatni az evangéliummal, kijelölve a kis ösvényeket. A Szentatya hangsúlyozta: az evangelizáció előtt ma nem autósztrádák nyílnak meg, hanem kicsiny ösvények, amelyek előrevisznek. Az eleséstől a pápa szerint azonban nem kell félni, mert aki elesik, annak lehetősége van felállni és továbbmenni. Aki azonban nem mozdul, annak soha nem lesz termékeny az élete. Haladjatok bátran előre, megtartva belső szabadságotokat, azt a szabadságot, amivel csak azok rendelkeznek, akik Isten elé állnak, és az evangéliumot tekintik mércének – buzdította Ferenc pápa az Aggiornamenti Sociali munkatársait.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria