Ferenc pápa: Az orvoslás álljon az élet és az emberi méltóság szolgálatában

Ferenc pápa – 2015. március 5., csütörtök | 17:40

A palliatív kezelés alkalmazásának újabb területeivel foglalkoznak ezekben a napokban a Vatikánban a Pápai Életvédő Akadémia közgyűlésének résztvevői. A Vatikáni Rádió tájékoztat.


Az ülés témája: Az idősek ellátása és a palliatív kezelések. A palliatív kezelés a terminális állapotban lévő betegek tüneteinek enyhítésére irányuló támogató kezelések összessége. A tanácskozáson részt vevőket csütörtökön délben fogadta a pápa az Apostoli Palota Kelemen-termében.

A palliatív kezelés

A palliatív kezelés tanúsítja, hogy az ember mindig értékes marad, még ha idős vagy beteg is. Az ember, akit Isten mindig szeret, bármely helyzetben érték önmaga és mások számára. Ezért amikor élete nagyon törékennyé válik, és közeledik földi életének vége, érezzük a felelősséget, hogy a legjobb módon segítsük és kísérjük őt – fogalmazott Ferenc pápa.

A hasznosság elve a szolidaritás és ingyenesség helyébe lépett még a családban is

A bibliai parancs azt kéri tőlünk, hogy tiszteljük szüleinket. Az idősek bölcsessége segít felismerni számunkra értéküket. A generációk között a vallási ismeretek, a bölcsesség megőrzése és átadása tiszteletet érdemel. Akik átadják mindezt, az élet és az áldás forrásai. A Biblia erőteljesen figyelmezteti azokat, akik elhanyagolják szüleiket vagy rosszul bánnak velük. Ma is érvényes ez, amikor az idős és kevésbé hasznos szülőket magukra hagyják. Isten szava, a negyedik parancsolat nagyon is aktuális a jelenkori társadalomban, amelyben a hasznosság logikája megelőzi a szolidaritást, az ingyenességet még a családon belül is.

A hatékonyság, az egészségügyi rendszer szabályai és a haszon nem irányíthatja az orvosok lépéseit

Az orvoslásnak különleges szerepe van a társadalomban, tanúságot tesz a tiszteletről, amellyel tartozunk az idős embereknek és mindenkinek. A nyilvánvalóság és a hatékonyság nem lehetnek az egyedüli kritériumok, amelyek az orvosok lépéseit irányítják – figyelmeztetett Ferenc pápa. – Az egészségügyi rendszer szabályai és a gazdasági haszon sem vezethetik őket. Nincs fontosabb kötelezettség a társadalomban annál, mint hogy az emberi személyt védelmezzük.

Az elhagyatottság az idős ember legsúlyosabb betegsége

Az időseknek elsősorban a családtagok által végzett ápolásra van szükségük. Szeretetüket nem helyettesíthetik a leghatékonyabb intézmények, a legképzettebb és legönzetlenebb egészségügyi dolgozók sem. A palliatív kezelés célja, hogy a betegség utolsó fázisában enyhítse a szenvedést, és ugyanakkor biztosítsa a betegnek a megfelelő emberi támogatást. Elsősorban az idősek támogatásáról van szó, akik koruk miatt egyre kevesebb figyelmet kapnak az orvoslás terén, és gyakran magukra hagyják őket. Az elhagyatottság az idős ember legsúlyosabb betegsége – hívta fel a figyelmet a Szentatya. – Ez a legnagyobb igazságtalanság, amelyet el kell szenvedniük. Ők segítettek bennünket felnőni, nem szabad magukra hagyni őket, amikor szükségük van segítségünkre.

A palliatív kezelést végezzék a szolgálat szellemében

A pápa elismeréssel szólt a közgyűlés résztvevőinek tudományos és kulturális elkötelezettségéről, amellyel biztosítani kívánják a palliatív kezelés elérhetőségét mindenki számára. Arra buzdította a szakembereket és az egyetemistákat, hogy szakosodjanak erre a típusú ellátásra, amelynek nem kevesebb az értéke azért, mert nem ment életet. A palliatív kezelést végezzék a szolgálat szellemében, és emlékezzenek rá, hogy minden orvosi ismeret valódi tudomány, ha az ember javát állítja a középpontba, amelyet nem az élet és annak méltósága ellenében ér el. Az orvostudomány és a társadalom valós fejlődése abban mérhető le, mennyiben képes szolgálni a beteg életét és méltóságát. „Folytassátok a kutatást, hogy az élet előmozdítása és védelme egyre hatékonyabb és termékenyebb legyen” – buzdította a Szentatya a Pápai Életvédő Akadémia közgyűlésének résztvevőit.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria