Ferenc pápa az új bíborosoknak: A valóságot nézzétek!

Ferenc pápa – 2017. június 28., szerda | 19:59

Június 28-án a Szentatya idén is összehívta a bíborosok testületét – köztük Erdő Pétert –, hogy nyilvános konzisztórium keretében öt új bíborost nevezzen ki, akik Laoszból, Salvadorból, Maliból, Spanyolországból és Svédországból származnak.

A Szentatya beszédét teljes terjedelmében közöljük.

„Jézus előttük járt.” Ez az a kép, amelyet az imént hallott evangélium (Mk 10,32–45) szemünk elé tár, és amely hátteréül szolgál a cselekménynek, amelyet most végbe viszünk: az új bíborosok kinevezésére tartott konzisztóriumnak.

Jézus eltökélten halad Jeruzsálem felé. Jól tudja, mi vár rá, többször is beszélt róla tanítványainak. Jézus szíve és tanítványai szíve között azonban távolság van, amelyet csak a Szentlélek tud áthidalni. Jézus jól tudja ezt, s ezért türelmesen bánik velük, világosan beszél nekik, de legfőképpen megelőzi őket, előttük jár.

Az út során a tanítványok figyelmét más érdekek foglalják le, olyanok, amelyek nem egyeznek meg Jézus „irányával”, az ő akaratával, amely teljesen egy az Atya akaratával. Például – hallhattuk – a két testvér, Jakab és János azon törik a fejüket, milyen jó lenne, ha Izrael királyának jobbján és balján ülnének (vö. Mk 10,37). Nem nézik a valóságot! Azt hiszik, hogy látnak, de nem látnak, azt hiszik, hogy tudnak, de nem tudnak, azt hiszik, hogy a többieknél jobban értenek, de nem értenek…

A valóság azonban teljesen más: az, amit Jézus szeme előtt tart, és ami vezeti lépteit. A valóság a kereszt, a világ bűne, amelynek magára vételéért és az emberek földjéből való kitépéséért jött. A valóságot az ártatlanok jelentik, akik háborúktól és terrorizmustól szenvednek és meghalnak; a valóságot a szolgaságok jelentik, amelyek ma, az emberi jogok korában is tagadják a méltóságot; a valóság a menekülttáborok valósága, amelyek időnként jobban hasonlítanak pokolhoz, mint tisztítóhelyhez; a valóságot mindannak rendszeres kidobása jelenti, aminek nem vesszük hasznát többé, az embereket is beleértve.

Ez az, amit Jézus lát, miközben Jeruzsálem felé halad. Nyilvános működése során ő kinyilvánította az Atya gyengédségét, meggyógyítva mindenkit, aki a gonosz hatalmában volt (vö. ApCsel 10,38). Most tudja, hogy elérkezett az idő, amikor a végsőkig el kell mennie, amikor a rosszat gyökerestől ki kell tépnie, s ezért megy eltökélten a kereszt felé.

Testvéreim, mi is úton vagyunk Jézussal ezen az úton. Különösen is hozzátok fordulok, kedves új bíborosok. Jézus „előttetek jár”, és azt kéri tőletek, hogy eltökélten kövessétek az ő útján. Arra hív titeket, hogy a valóságot nézzétek, hogy ne engedjétek elterelni figyelmeteket más érdekektől, más elképzelésektől. Ő nem arra hívott titeket, hogy „fejedelmek” legyetek az Egyházban, nem arra, hogy „jobbjára vagy baljára üljetek”. Arra hív, hogy hozzá hasonlóan és vele együtt szolgáljatok. Szolgálni az Atyát és a testvéreket. Arra hív, hogy az ő hozzáállásával nézzetek szembe a világ bűnével és annak következményeivel a mai emberiségben. Az ő nyomában járva ti is Isten szent népe előtt járjatok, és szemetek előtt mindig az Úr keresztjét és feltámadását tartsátok!

Most pedig Szűz Mária közbenjárására hittel hívjuk a Szentlelket, hogy hidaljon át minden távolságot a mi szívünk és Krisztus szíve között, s hogy egész életünk Istennek és testvéreinknek nyújtott szolgálattá váljon!

Az új bíborosok ― Anders Arborelius stockholmi érsek; Gregorio Rosa Chávez címzetes püspök, a San Salvador-i Főegyházmegye segédpüspöke; Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun címzetes püspök, Pakxé apostoli helynöke; Juan José Omella, Barcelona érseke és Jean Zerbo bamakói érsek ― június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén Ferenc pápával együtt miséznek majd. Korábbi cikkünkben részletesen olvashatnak a bíborosi testület új tagjairól, akikkel együtt immár 225-re emelkedett a bíborosok száma.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: News.va, CTV

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria