Ferenc pápa Banguiban az evangéliumi közösségekhez: A keresztények megosztottsága botrány

Ferenc pápa – 2015. november 30., hétfő | 11:47

November 29-én, vasárnap délután Ferenc pápa a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, az evangéliumi teológiai fakultáson találkozott a helyi szabadegyházak híveivel. A Szentatya testvéri szeretettel köszöntötte őket, hangsúlyozva, hogy mindnyájan ugyanannak a feltámadt Úrnak a szolgálatában állnak.


Közös keresztségünk révén arra kaptunk meghívást, hogy örömmel hirdessük az evangéliumot Közép-Afrika e szeretett országa lakóinak – hangsúlyozta Ferenc pápa beszédében.

A Közép-afrikai Köztársaság népét már régóta megpróbáltatások és erőszak sújtják, nagy szenvedést okozva. Ez még sürgetőbbé teszi az evangélium hirdetését. Ugyanis Krisztus teste szenved szeretett tagjaiban: népe szegényeiben, a betegekben, az idősekben és az elhagyatottakban, a szülők nélkül maradt gyermekekben. Mindazokban, akiket az erőszak és a gyűlölet megsebzett lelkükben vagy testükben; azokban, akiket a háború mindenüktől megfosztott, munkától, otthontól, szeretteiktől.

A közös szenvedés a vér ökumenizmusa. Közösségeink kivétel nélkül szenvednek az igazságtalanságok és a sátán által szított vak gyűlölet miatt – mondta a pápa, majd közelségét fejezte ki Nicolas tiszteletesnek, akinek otthonát és közössége székhelyét a közelmúltban feldúlták és felgyújtották. Ebben a nehéz helyzetben az Úr továbbra is szüntelenül küld bennünket, hogy nyilvánítsuk ki gyöngédségét, együttérzését és irgalmasságát. Ez a közös szenvedés és közös küldetés gondviselésszerű alkalom arra, hogy haladjunk együtt az egység útján. Hogyan tagadná meg a bár még nem tökéletes egység kegyelmét az Atya gyermekeitől, akik együtt szenvednek és különféle körülmények között közösen szentelik magukat testvéreik szolgálatának?

A keresztények megosztottsága botrány, mert mindenekelőtt ellenkezik az Úr akaratával. Botrány továbbá az emberiséget marcangoló gyűlölettel és erőszakkal szemben. A pápa elismeréssel szólt az ország keresztényei közötti kölcsönös tiszteletről és együttműködésről, majd arra bátorította az evangéliumi közösségek tagjait, hogy haladjanak tovább a karitatív szolgálat közös útján. Krisztusnak tesznek tanúságot, építve az egységet.

Bátran kapcsolják a kitartáshoz és a szeretetszolgálathoz a közös ima és elmélkedés szolgálatát, keresve egymás jobb, kölcsönös megismerését a teljes szeretetközösség távlatában, amelyben továbbra is szilárdan reménykedünk.

Végül a pápa imáiról biztosította a Közép-afrikai Köztársaság evangéliumi közösségeinek tagjait, amelyek elkísérik őket a szolgálat, a kiengesztelődés és az irgalmasság hosszú, de örömmel és reménnyel teli testvéri útján.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír