Ferenc pápa beszéde a kardiológusok római világkongresszusán

Ferenc pápa – 2016. szeptember 1., csütörtök | 13:37

Ferenc pápa augusztus 31-én beszédet mondott a kardiológusok olasz fővárosban megrendezett világkongresszusán, melyre ezúttal 140 országból mintegy 35 ezer résztvevő érkezett.

„Ti a szív gyógyításával foglalkoztok – kezdte beszédét a pápa, miután köszöntötte az orvosokat és kutatókat, akik a betegek gyógyításának szentelik az életüket. – Mennyi szimbólum rejlik ebben a szóban: szív! És mennyi emberi elvárást helyeznek ebbe az emberi szervbe. Kezetekkel érintitek az emberi test dobogó központját, éppen ezért a felelősségetek is nagy. Biztos vagyok benne, hogy az életnek e nyitott könyvéhez, melynek oly sok lapja vár még felfedezésre, aggódó féltéssel és félelemérzettel járultok.”

A Szentatya így folytatta: „Az egyház tanítóhivatala mindig hangsúlyozta az élet tudományos kutatásának és az emberek egészségének fontosságát. Az egyház ma nem csak elkísér benneteket ezen a merész úton, hanem annak előmozdítójaként támogatni is akar ebben benneteket, mert tudja, hogy mindaz, ami az emberek tényleges javát szolgálja, mind olyan cselekedet, ami Istentől ered. A természet a maga összetettségében, és így az emberi elme is, mind az Isten teremtménye. A tudósnak lehet és kell is kutatnia, tudva, hogy a filozófiai és empirikus tudományok és gyakorlati alkalmazásaik, melyek a leggyengébbet és a beteget szolgálják, fontosak, bele vannak írva az isteni tervbe. A hit révén az Isten kegyelme iránti nyitottság ugyanis nem sérti az emberi értelmet, hanem azt az igazság mind teljesebb és az emberiség számára mind hasznosabb megismerésére ösztönzi.”

„Tudjuk ugyanakkor, hogy a tudós a felfedezésében sohasem semleges. Magával viszi a múltját, lét- és gondolkodásmódját. Mindenkinek szüksége van egy bizonyos megtisztulásra, mely miközben eltávolítja az értelmet az igazság és bizonyosság kutatásában károsító mérgeket, őt magát arra indítja, hogy még nagyobb intenzitással szemlélje a dolgok lényegét” – fogalmazott Ferenc pápa.

A katolikus egyházfő hozzátette: „Nem tagadhatjuk, hogy a tudás, még a legfontosabb és legtudományosabb is, rászorul arra, hogy előrehaladva kérdéseket tegyen fel és válaszokat találjon a kezdetről, a valóság értelméről és rendeltetéséről, beleértve az embert is. Mindazonáltal önmagukban a természet- és fizikatudományok nem elegendőek ahhoz, hogy megértsük azt a misztériumot, amit minden ember magában hordoz. Kiemelten kell tekinteni a legszegényebbekre, a leginkább rászorulókra és a peremre szorítottakra, hogy őket is elérje a gyógyításotok, az egészségügyi struktúrák segítsége és figyelme.”

Végül a pápa arra figyelmeztette a kardiológus szakorvosokat, hogy a gyógyításon túl ne manipulálják az emberi természetben rejlő törvényeket, hanem csak kutassák, használják és rendszerezzék azokat, hogy az élet mindinkább megfeleljen a Teremtő szándékának, és álljon ellen a kísértésnek, mely elfojtaná az igazságot.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria