Ferenc pápa beszéde a kenyai elnöki palotánál

Ferenc pápa – 2015. november 25., szerda | 19:26

Ferenc pápa november 25-én, szerdán délután megérkezett Kenya fővárosába, Nairobiba. Első útja az elnöki palotába vezetett, ahol udvariassági látogatást tett Uhuru Kenyatta államfőnél. A pápa beszédében kiemelte: az erőszakot és a terrorizmust a félelem és reménytelenség táplálja.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az elnöki palota kertjében megtartott találkozón jelen voltak az ország politikai, gazdasági és kulturális életének jelentősebb szereplői és a diplomáciai testület tagjai.

Ferenc pápa beszédében rámutatott, hogy Kenya egy fiatal és élettel teli nemzet, sokszínűségben gazdag társadalom, amely jelentős szerepet játszik a térségben. A demokrácia kialakításában szerzett tapasztalataiban osztoznak más afrikai nemzetek is. Mindannyian azon munkálkodnak, hogy a kölcsönös tisztelet, a párbeszéd és az együttműködés szilárd alapjaira építsék a sok etnikai csoportból álló társadalmat, amely harmonikus, igazságos és befogadó.


A pápa nagy várakozásokkal tekint a fiatalokkal való találkozásra, beszélgetésre. Buzdítást akar nekik adni a jövő iránti reményeikhez és törekvéseikhez. A fiatalok minden nemzet legnagyobb erőforrásai. Védelmezni kell őket, be kell fektetni az ifjúságba, és segítő kezet kell nyújtani nekik. Ez a legjobb módja, hogy biztosítsuk az értékes jövőt, amelyet az időseknek kedves bölcsesség és spirituális értékek jellemeznek. Ezek jelentik ugyanis egy nép szívét és lelkét.

A Szentatya beszédében kiemelte az ország természeti erőforrásokban való gazdagságát. Elismeréssel szólt a kenyaiak tiszteletéről az Istentől kapott kincsek iránt: arról ismert a kultúrájuk, hogy megőrzi e kincseket. A súlyos környezeti válság, amely a világot sújtja, arra ösztönöz, hogy nagyobb érzékenységet mutassunk az ember és a természet közötti kapcsolat iránt. Felelősséggel tartozunk azért, hogy teljességében adjuk át a természet szépségét a jövőbeli nemzedékeknek, és kötelességünk, hogy igazságosan gazdálkodjunk a kapott ajándékokkal. Ezek az értékek mélyen gyökereznek az afrikai lélekben – mutatott rá a pápa. – Egy olyan világban, amely továbbra is inkább kihasználja, mint hogy védelmezné közös otthonunkat, ezek az értékek ösztönözzék az ország vezetőit a gazdasági fejlődés fenntartható modelljeinek előmozdítására.


Valójában komoly kötelék áll fenn a természet védelme és az igazságos és egyenlő társadalmi rend építése között. A természettel való kapcsolatunk megújulására nem kerülhet sor az emberiség megújulása nélkül (vö. Laudato si’, 118). Az etnikai, vallási vagy gazdasági megosztottságot megélő társadalmaink miatt minden jóakaratú ember arra kapott meghívást, hogy a kiengesztelődésen, a békén, a megbocsátáson és a sebek begyógyításán munkálkodjon. Egy szilárd demokratikus rend építése során legyen elsődleges cél az összetartás és az integráció, a tolerancia és a mások iránti tisztelet megerősítése, valamint a közjó keresése. A gyakorlat azt mutatja, hogy az erőszak, a konfliktus és a terrorizmus a félelemből, a bizalmatlanságból és a szegénységből, a frusztrációból fakadó elkeseredettségből táplálkozik. A béke és a jólét ellenségei elleni küzdelmet olyan emberek folytassák, akik rettenthetetlenül hisznek a nagy spirituális és politikai értékekben, amelyek a nemzet megszületését ösztönözték, és tanúságot is tesznek ezekről.

Az ország politikai, kulturális és gazdasági életének vezetőire van bízva ezeknek az értékeknek az előmozdítása és megőrzése. Ez nagy felelősség, igazi hivatás az egész kenyai társadalom szolgálatában. Ferenc pápa arra buzdította őket, hogy feddhetetlenül és átláthatóan dolgozzanak a közjó érdekében, segítsék elő a szolidaritás lelkületét az egész társadalomban. Kérte, hogy őszinte aggodalommal forduljanak a szegények szükségletei és a fiatalok törekvései felé. A természeti és az emberi erőforrásokat, melyekkel a Teremtő megáldotta az országot, igazságosan osszák meg. A katolikus közösség a nevelés és a jótékonysági tevékenység által hozzájárul ehhez.


Végül a Szentatya utalt egy kenyai hagyományra, hogy a kisiskolások fát ültetnek a jólét érdekében. A jövőbe vetett reménynek ez a szemléletes jele és az Isten adta növekedésbe vetett bizalom támogassa az ország vezetőinek erőfeszítéseit a szolidaritás, az igazságosság és a béke társadalmának építésében Kenyában és az afrikai kontinensen – zárta a nairobi elnöki palota kertjében mondott beszédét a pápa.


Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria