Ferenc pápa megérkezett Ecuadorba

Kitekintő – 2015. július 6., hétfő | 16:02

A Szentatya július 5-én este érkezett meg Ecuadorba, latin-amerikai útja első állomására. Az ország fővárosa, Quito repterén elmondott beszédét a Vatikáni Rádió tudósítása alapján közöljük.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ferenc pápa július 5-én megkezdte latin-amerikai apostoli látogatását, amelynek állomásai: Ecuador, Bolívia és Paraguay. Az Alitalia repülőgépe helyi idő szerint délután 14.45 perckor (magyar idő szerint 21.45-kor) érkezett meg Quito nemzetközi repülőterére, amely Mariscal Sucre 19. századi függetlenségi harcos nevét viseli. 

A Szentatyát Rafael Correa elnök és felesége, valamint állami és egyházi méltóságok fogadták, köztük Giacomo Ottonello érsek, ecuadori apostoli nuncius.

A pápa hálát adott Istennek, amiért megadta neki a lehetőséget, hogy ismét Latin-Amerikába érkezhet, és ezúttal meglátogathatja Ecuador szép földjét. Örömét fejezte ki a meleg fogadtatásért, amely újabb bizonyítéka annak, hogy Ecuador nemes népét a befogadás jellemzi.

Ferenc pápa köszöntötte Rafael Correát, az államelnököt, a kormány képviselőit, püspöktestvéreit, az ország helyi egyházának híveit, és mindazokat, akik kinyitják előtte szívük, családjuk, hazájuk kapuját.

A Szentatya utalt rá, hogy már több alkalommal tett lelkipásztori látogatást Ecuadorban. Most is Isten irgalmassága és a Jézus Krisztusba vetett hit tanújaként érkezett. Ugyanez a hit évszázadokon át formálta e nép önazonosságát, és sok jó gyümölcsöt termett. Ferenc pápa felidézte az ecuadori szenteket, kiemelve Boldog Mercedes de Jesús Molina rendalapító szerzetesnő alakját, akit Szent II. János Pál iktatott a boldogok sorába 30 évvel ezelőtt, 1985-ben tett ecuadori apostoli látogatása során.

A boldogok és szentek lelkesen élték meg hitüket. Az irgalmasságot gyakorolva, az élet különböző területein hozzájárultak koruk ecuadori társadalmának jobbá tételéhez – fogalmazott a pápa.

Ma mi is megtalálhatjuk az evangéliumban annak a kulcsát, hogyan nézzünk szembe a jelen kihívásokkal, értékelve a különbözőségeket, előmozdítva a párbeszédet, szorgalmazva, hogy kirekesztés nélkül mindenki részt vegyen a társadalmi életben, arra törekedve, hogy a haladás és fejlődés útján tett előrelépések mindenki számára jobb jövőt biztosítsanak, különös tekintettel legsebezhetőbb testvéreinkre és a kisebbségekre – mutatott rá Ferenc pápa, majd arról biztosította az ecuadori elnököt, hogy mindig számíthat ezen a téren az egyház elkötelezettségére és együttműködésére.

A pápa ezután az ország lakóihoz fordulva így folytatta: Barátaim, várakozással és reménnyel kezdem ezeket a most következő napokat. Ecuadorban található a Chimborazo hegy [melynek csúcsa a Föld felszínének azon pontja, amely legtávolabb esik a Föld középpontjától – a szerk.]. Ezért úgy hívják: „a Naphoz legközelebbi hely”. Mi, keresztények, Jézus Krisztust a naphoz, a holdat pedig az egyházhoz, a közösséghez hasonlítjuk. Jézuson kívül senkinek sincs saját  fénye. Ezekben a napokban mindenki számára váljon egyre nyilvánvalóbbá a „Magasságból fölkelő” közelsége (vö. Lk 1,78) és az, hogy világosságának, szeretetének vagyunk a visszfénye.

A Szentatya elmondta, magához kívánja ölelni egész Ecuadort: a Chimborazo csúcsától a Csendes-óceán partjáig, az Amazonas őserdejétől a Galápagos-szigetekig. Azt kérte az emberektől, soha ne veszítsék el azt a képességet, hogy hálát adjanak Istennek mindazért, amit értük tett és tesz; azt a képességet, hogy megvédjék a kicsinyeket, az egyszerűeket, hogy gondját viseljék a gyermekeknek és az időseknek, hogy bizalommal legyenek a fiatalok iránt, hogy csodálattal tekintsenek népük nemes jellemére és hazájuk egyedülálló szépségére. Ferenc pápa végül azt kívánta az ecuadori népnek, Jézus Szentséges Szíve és Mária Szeplőtelen Szíve, akiknek Ecuadort szentelték, árasszon rájuk kegyelmet és áldást.

Az ünnepélyes fogadtatást követően a Szentatya az apostoli nunciatúrára indult, zárt autón, amelyről átszállt nyitott pápamobiljára, hogy üdvözölhesse az összegyűlt lelkes tömeget, akik így köszöntötték anyanyelvén: „Francisco Primero, te quiere el mundo entero.” („Első Ferenc, az egész világ szeret téged.”)

A Szentatya este a quitói apostoli nunciatúra előtt összegyűlt hívekkel elimádkozta a Miatyánkot, és áldását adta rájuk.

Quito, Ecuador fővárosa 2850 méter magasan fekszik a tengerszint felett, a világ második legmagasabban fekvő fővárosa. Lakóinak száma meghaladja a 2 millió 670 ezret. Guayaquil után az ország második legnépesebb városa. Az Egyenlítőtől délre, mindössze 35 kilométer távolságra található. 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria