Ferenc pápa beszéde a regeneratív orvoslás vatikáni kongresszusának résztvevőihez

Ferenc pápa – 2016. április 30., szombat | 16:39

Április 28. és 30. között tartják a Vatikánban a ritka betegségek orvoslásának harmadik nemzetközi konferenciáját a Kultúra Pápai Tanácsa, a Stem for Life és a STOQ Alapítvány szervezésében. Ferenc pápa a VI. Pál teremben találkozott a résztvevőkkel április 29-én.

A szakmai konferencián 700 résztvevő van jelen, orvosok, sejtterápia-kutatók, orvos-ügyvédek, filantrópok, vallási és politikai vezetők.

A Szentatya megköszönte a résztvevőknek, hogy „professzionális felkészültséggel foglalkoznak a ritka betegségek gyógyításával, anélkül, hogy elhanyagolnák a vele járó és választ igénylő etikai, antropológia, kulturális és társadalmi kérdéseket.

Sokszor ezek a betegek nem kapnak elegendő figyelmet – hangsúlyozta a pápa – egyszerűen azért, mert nem térül vissza gazdaságilag a gyógyításukra ráfordított kutatás és beruházás. Jóllehet ritka betegségekről van szó, mégis milliókat érintettek világszerte, és e ritka betegségek sok szenvedést okoznak elsősorban a betegeknek maguknak, a családtagjaiknak és a velük törődő személyeknek.

Az irgalmasság szentévének kontextusában még nagyobb értéket képvisel a munkátok, hiszen az irgalmasság az az alapvető törvény, mely ott lakik minden ember szívében, amikor őszinte szemmel tekint az embertársára, akivel találkozik – fogalmazott Ferenc pápa, majd három szempontot emelt ki beszédében.

Az első a szenzibilizálás, a jelenség iránti fogékonyság kialakítása. Alapvető fontosságú, hogy a társadalomban előmozdítsuk az empátia növekedését, hogy senki ne maradjon közömbös felebarátja iránt. Gyakran nem találunk gyors megoldásokat ezekre az összetett betegségekre, de mindig tudunk törődő gondoskodással fordulni a betegek felé, akik gyakran azt érzik, hogy egyedül hagyják és elhanyagolják őket – figyelmeztetett a Szentatya.

Majd második szempontként a kutatás fontosságát emelte ki a pápa, de nem önmagában, hanem a neveléssel karöltve, egy valódi és tudományos vizsgálat jegyében. Soha annyira, mint manapság nem volt szükség a nevelésre – hangsúlyozta a Szentatya –, a diákok intellektuális képességeinek gyarapításával együtt biztosítva a megfelelő emberi képzést is. Ebben a pedagógiai távlatban szükséges, hogy a humán és a reáltudományok terén interdiszciplináris eljárásokat tervezzenek, jelentős figyelmet fordítva a képzés emberi vonatkozásaira. A kutatás igényli a morális kérdések iránti fokozott figyelmet, hogy védelmezhessük az ember életét és az emberi személy méltóságát.

Végül a gyógyítás lehetőségének mindenki számára való biztosítását emelte ki Ferenc pápa mint harmadik szempontot, és rámutatott: a feladatot, hogy szembe kell szállni a kizárás és a méltánytalanság gazdaságával, mely a profitszerzés jegyében nem számol az áldozatokkal. Ez ugyanis a közömbösség globalizációjának alapja.

Éppen ezért fontos ismertté tenni a ritka betegségeket az egész világon, fel kell karolni a képzéseket, továbbá növelni kell a kutatási alapokat – zárta a pápa a ritka betegségek orvoslásának harmadik nemzetközi konferenciája résztvevőihez intézett beszédét a Vatikánban.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria