Ferenc pápa beszéde Sergio Mattarella olasz államelnökhöz

Ferenc pápa – 2015. április 18., szombat | 15:33

Április 18-án, szombaton délelőtt Ferenc pápa az Apostoli Palota dolgozószobájában kihallgatáson fogadta a február 3-án megválasztott Sergio Mattarella olasz köztársasági elnököt, aki Laura lányával érkezett a Szentatyához – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa Matterella elnökhöz intézett beszédében rámutatott a Szentszék és az olasz állam között fennálló „kiváló és egymást kölcsönösen támogató kapcsolatokra, melyek tiszteletben tartják a két fél függetlenségét”.

A pápa elmondta: szükség van ugyanakkor a kapcsolatok megújítására, melyek így a polgárok javának érdekében egyesítik az erőket.

Az egyház a maga részéről felajánlja mindenkinek az evangélium szépségét és az üdvösség üzenetét, ehhez azonban szüksége van a béke és a nyugalom állapotára, hogy folytathassa a maga spirituális küldetését – mutatott rá a Szentatya. – A közhatalom pedig, miközben egy méltányos és fenntartható fejlődésről gondoskodik, az egyházzal való együttműködés elkötelezettségében találjon érvényes és hasznos támaszt a saját tevékenységéhez. A kölcsönös önállóság ugyanis nem kisebbíti, de erősíti a közös felelősséget az emberek és közösségek lelki, valamint anyagi igényei tekintetében.

A plurális civil társadalom rendezett fejlődése feltételezi – tett hozzá a pápa –, hogy ne szorítsák be a hiteles vallásos lelkületet a lelkiismeret egyedüli intimitásába, hanem ismerjék el annak a társadalom építésében betöltött jelentős szerepét.

Olaszország története világosan mutatja, milyen nagy a kereszténység hozzájárulása a kultúrához, a lakosság karakteréhez, milyen nagymértékben hatotta át a keresztény hit a művészetet, az építészetet és az ország szokásait – emelte ki beszédében a pápa. – A hit cselekedetekben és művekben öltött testet, valamint intézményekben. Ez által egy különleges történelem arculatát formálta, és az élet valamennyi szempontját modellálta, elsőként a családét mint a szolidaritás és az értékek iskolájának nélkülözhetetlen bástyájáét.

A Szentatya aggódó hangon szólt az olasz fiatalok munkanélküliségéről, mely fájdalomkiáltásként felhívással fordul a közhatalomhoz, a közvetítő intézményekhez, a magánvállalkozásokhoz és az egyházi intézményekhez, hogy mindent tegyenek meg a helyzet orvoslása érdekében.

A pápa ezt követően említést tett a környezetvédelem iránti figyelemről. Úgy fogalmazott: a növekvő környezeti ártalmak szükségessé teszik a teremtett világ iránti magatartásunk teljes tudatosítását. 

Mattarella olasz államfőhöz intézett beszédében végül köszönetet mondott Ferenc pápa az olasz népnek a nagyszámú migráns befogadásában mutatott elkötelezettségéért, majd Isten áldását kérte az ország minden lakosa számára.

Mattarella elnök válasza: az irgalmasság segítse a párbeszédet

Az olasz köztársasági elnök válaszában megköszönte a pápának mindazt, amit az olasz népért tett, utalva a lampedusai és nápolyi látogatására: „A mi országunk és az egész Európai Unió tanúja annak, amit Ön egy »széttöredezett világkonfliktus«-nak nevezett a szegények földjén, melynek következménye a menekültek drámája annak érdekében, hogy elkerüljék a helyi háborúkat és az üldöztetést. Éppen ezért Olaszország régóta kéri az Európai Unió határozott fellépését, hogy állítsa meg a folyamatot, melyben számos emberi élet pusztul el a Földközi-tenger térségében.”

A Szentatya által meghirdetett irgalmasság szentéve kapcsán Matterella elnök azt kívánta, hogy az egyház határain túllépő irgalmasság segítse a zsidósággal, az iszlámmal és a más hagyományos vallásokkal folytatott párbeszédet.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria