Ferenc pápa a chilei női börtönben: Ne egyszerűsítsük le a világot rosszakra és jókra

Ferenc pápa – 2018. január 18., csütörtök | 16:14

Ferenc pápa január 16-án Santiagóban, a szabadtéri szentmisét követően, a női büntetés-végrehajtási intézetbe látogatott, ahol nagy örömmel fogadták a nők és a gyermekek.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A chilei főváros női börtönében 1 400 fogvatartott él összezsúfolva, holott eredetileg 885 férőhelyes az intézmény. Két női rab gyermekével együtt virágokkal fogadta a pápát, az egyikük annyira meghatódott, hogy rózsaszín ruhás kislányával hosszan időzött előtte. Aztán Ferenc pápa az egyik várandós anyuka hasára tette a kezét, megáldotta a magzatot.

A fogadást követően a tornateremben mintegy ötszáz elítélt várta a Szentatyát, sokan fehér kendővel integettek, miközben ő megölelte a jelen lévő gyerekeket, akik édesanyjukkal együtt a börtönben élnek.

Az egyik fogvatartott, Janeth tanúságtételében bocsánatot kért mindenkitől, akit bűneikkel megsértettek. Arra kérte a pápát, járjon közben azért, hogy az igazságszolgáltatás jobban odafigyeljen az elítélt anyákra, akiket elválasztanak gyerekeiktől.

A rabok írtak egy dalt Ferenc pápa tiszteletére, amelynek sorait színes papírszalagokra írva ki is függesztettek a tornateremben: „Egy nappal több az életből, egy nappal kevesebb a büntetésből. Látogatásod az én örömem, bárányszagú pásztor! Köszönöm, Francesco, testvérem!”

„Jézus arra hív minket, hogy hagyjuk el azt a leegyszerűsítő gondolkodásmódot, amely a világot jókra és rosszakra osztja, hogy beléphessünk egy másfajta gondolkodásmód dinamikájába, amely képes magára vállalni a gyengeséget, a korlátokat és a bűnt is, hogy segítsen továbblépni” – buzdította a Szentatya a női rabokat.

Ferenc pápának a börtönben mondott beszédéről korábbi híradásunkban beszámoltunk.

Forrás: Vatican Insider

Fotó: Vatican News; Vatican Insider

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria