Ferenc pápa cirkuszi előadást ajándékozott a római szegényeknek

Ferenc pápa – 2018. január 13., szombat | 15:23

Január 11-én délután Rómában kétezer szükséget szenvedő ember, a hajléktalanok mellett szegény családok, migránsok, rabok tölthettek el két boldog órát a Medrano Cirkusz varázslatos világában Ferenc pápa meghívására.

Konrad Krajewski lengyel érsek, a Pápai Alamizsnahivatal vezetője a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a Medrano Cirkusz rendelkezésre bocsátotta 2100 férőhelyes cirkuszi sátrát a Szolidaritás Cirkusza számára, amelyet Ferenc pápa ajándékozott a római szegényeknek.

Az egyik általános kihallgatáson Ferenc pápa ezekkel a szavakkal fordult a cirkuszosokhoz: „A cirkuszosok szépséget alkotnak, a szépség megteremtői. És ez jót tesz a léleknek. Milyen nagy szükségünk van a szépségre!” Krajewski érsek pedig hangsúlyozta: „Azzal, amit a cirkuszművészek nagy kitartással, áldozatos munkával létrehoznak, szépséget teremtenek és ajándékoznak saját maguknak és másoknak, és ez legszegényebb testvéreink számára is bátorítás lehet, hogy győzzék le az élet keserűségét, nehézségeit, amelyek sokszor túl nagynak és legyőzhetetlennek tűnnek.”

A program idején önkéntes orvosok és ápolók biztosítottak orvosi ellátást, bárki jelentkezhetett orvosi vizsgálatra, kaphatott gyógyszert. Az előadás végén a rászorulók vacsoracsomagot is kaptak.

Daniele Libanori segédpüspök korábban levélben fordult a római egyházmegye állandó diakónusaihoz, azt kérte tőlük, lépjenek kapcsolatba a plébániájukhoz tartozó az egyedül élő vagy szegény emberekkel, vigyék el őket autójukkal az előadásra, töltsék velük ezt az időt és fogyasszák el együtt a vacsorát is, amelyet csomagban kapnak meg. „Nagyon szeretném, hogy minden állandó diakónus elfogadja a Szentatya, a püspökünk meghívását, akihez mindegyiküknek különleges módon kötődniük kell. Tekintsék úgy, mint egy fontos alkalmat, sőt, mint egy igazi lelkigyakorlatot, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban, mély odaadással éljék meg a diakóniát – buzdított a püspök. – Segítsen ez a tapasztalat abban, hogy gondoskodjunk Egyházunk igazi kincséről, amit azok az emberek jelentenek, akiket az élet nehézségei és – nem ritkán – a mi bezárkózottságunk a szegény Krisztus élő képmásaivá tettek.”

Forrás: VaticanNews; Vaticaninsider

Fotó: Circo Medrano

Videó: VaticanNews; Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria