Ferenc pápa a Csendes-óceáni Fórum titkárságához: Együttműködés kell a környezetkárosodás ellen

Ferenc pápa – 2017. november 13., hétfő | 9:52

A Szentatya november 11-én, szombaton délben fogadta a Csendes-óceáni Fórum titkárságának Rómában ülésező 45 tagját, és hozzájuk intézett beszédében a térség környezetvédelmi gondjairól szólt.

A pápa először is utalt a csendes-óceáni térség gazdag természeti és kulturális szépségére, amelyeket most – főként a partvidékeken – szélsőséges környezeti és klimatikus jelenségek veszélyeztetnek. Külön kiemelte a tengerszint-emelkedés súlyos problémáját, továbbá a tengerpartok korallzátonyainak elsorvadását. Felidézte a Fülöp-szigeteki püspökök harminc évvel ezelőtt feltett fájdalmas kérdését: „Ki alakította át a tenger csodálatos világát élettelen és színtelen víz alatti temetővé?” Sajnos a környezeti tényezőkhöz kell sorolni az ember felelőtlen magatartását is – emelte ki a pápa –, amivel kizsákmányolja a természeti erőforrásokat, és hatása egészen a tengerekig ér. A partvidéki lakosság érdekében a pápa szót emelt a globális hőmérséklet-emelkedés káros következményei miatt, és az említett nehézségek orvoslása, a csendes-óceáni térséget ért környezeti károsodás elhárítása érdekében hangsúlyozta a világméretű, öntudatos állásfoglalás, a nemzetközi együttműködés és szolidaritás, valamint a közös stratégia szükségességét.

A csendes-óceáni térség államai az 1971-ben Wellingtonban tartott csúcsértekezletükön határozták el a Dél-csendes-óceáni Fórum (SPF) létrehozását, annak érdekében, hogy felgyorsítsák a tagállamok gazdasági fejlődését, valamint az együttműködést a kereskedelem, a halászat, a légi és tengeri fuvarozás, illetve az idegenforgalom és a környezetvédelem területén. Két évvel később Suvában alakították meg a Gazdasági Együttműködési Irodát, 1981-ben pedig regionális gazdasági és kereskedelmi szerződést kötöttek a tagállamok. A szervezet atomfegyvermentes övezetté nyilvánította a dél-csendes-óceáni térséget. A 2000-ben Kiribatiban tartott csúcsértekezletükön vették fel a Csendes-óceáni Fórum nevet. A fórumnak 16 tagállama van, köztük Ausztrália, Mikronézia szövetségi állama, a Fidzsi-szigetek, Új-Zéland, Pápua Új-Guinea, a Salamon-szigetek, Tonga, Tuvalu. A fórum az ENSZ-ben megfigyelői státuszban van jelen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria