Egy kampalai szeretetotthonba látogatott Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2015. november 28., szombat | 18:56

A Szentatya november 28-án látogatást tett egy szeretetotthonban, melyet az ugandai főváros, Kampala első érseke, Nsubuga bíboros hozott létre, aki VI. Pál pápa 1969-es apostoli útjának megálmodója és a szeretetotthont máig is gondozó Irgalmas Szamaritánusok női szerzetesrend alapítója volt.

Ferenc pápa meglátogatta az otthon betegeit, köszöntötte őket, majd rövid beszéddel fordult a nővérekhez, ápolókhoz és betegekhez.

Vágyva vágytam arra, hogy meglátogassalak benneteket itt, ezen a helyen, ahol kezdetben még gyerekeket váltottak ki a rabszolgaságból és ahol a lányok vallásos nevelést kaptak – kezdte beszédét a pápa, és hálás szavakkal emlékezett azok munkájára, akik AIDS-betegekkel foglalkoznak.

Ez a ház valóban otthon, mert itt szeretetet és törődést találtok és mert itt érezni lehet Jézus jelenlétét – emelte ki a Szentatya. – Innét, ebből az otthonból fordulok felhívással minden ugandai és afrikai plébánia felé. Kérem, hogy meg ne feledkezzetek a szegényekről! Az evangélium arra indít bennünket, hogy induljunk a központból a periféria felé, hogy Krisztust megtaláljuk a szenvedőkben és a rászorulókban. A világban oly sok helyen találunk önzést és közömbösséget, és milyen sokan áldozatai a „használd s dobd el” kultúrának, mely megvetést tanúsít főként a gyermekek és az idősek felé.

Keresztényként nem nézhetjük ezt tétlenül! Családjainknak még inkább a türelmes és irgalmas szeretet jelévé kell válniuk, és nemcsak a mieink iránt, hanem minden szükséget szenvedő felé. Ha valóban Krisztus nevében szolgálunk, akkor megmutatjuk, hogy az emberi személy többet ér, mint a dolgok, mint ahogy mi is több vagyunk annál, mint amit birtoklunk. Ehhez kellenek a szeretet apró és hittel teli gesztusai a kisebb testvéreink felé – zárta szavait Ferenc pápa a kampalai szeretetotthonban.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria