Ferenc pápa egy átlagos napja – VIDEÓVAL

Ferenc pápa – 2014. július 26., szombat | 18:53

Guillermo Karcher atya, a pápa egyik legközelebbi munkatársa beszélt a Rome Reports hírportálnak Ferenc pápa napirendjéről.

Guillermo Karcher hosszú évekig a vatikáni államtitkárságon dolgozott, majd 2006-ban kinevezték a Szentszék szertartásmesterének. Ferenc pápa megválasztása a szintén argentin származású szertartásmester életében is változásokat jelentett.

„Reggeli után váltunk pár szót mindennap. Megbeszéljük a tennivalókat, és – természetesen – ellátom hírekkel Ferenc pápát Argentínáról” – mondta el Karcher atya.

A pápa napja szigorú rend szerint telik: mindennap 4:30-kor kel, 5-től 7-ig imádkozik, és felkészül a Szent Márta-házban mondott szentmisére. A szentmise után mindenkit üdvözöl a Szent Márta-házban, majd megreggelizik, és munkához lát – ami sok mindent magába foglal, magánkihallgatásoktól a nyilvános eseményekig.

Mint Karcher atya elmondta: Ferenc pápa „munkabírása rendkívüli. Megértően tudja meghallgatni az embereket, és könnyen teremt kapcsolatokat. Úgy gondolja, Isten jelen van ezekben a mindennapi találkozásokban.”

A találkozók után levelekre válaszol, majd ebéd után, 2-3 óra tájt pihen egy kicsit. Délután újabb találkozók következnek, egészen este 7-ig. Elimádkozza a rózsafüzért, elmondja a vesperást, és elolvas néhány dokumentumot, mielőtt este 10 körül lefeküdne aludni. Bár néhány hete előfordult, hogy lemondott pár eseményt, kiváló egészségnek örvend, egyszerűen néha kell egy kis szünetet tartania – fűzte hozzá Guillermo Karcher.

„Az egészségét tekintve minden rendben van. Szigorú a napirendje, és nem véletlenül. Ő akarja így, és ő alakította ki ezt a napirendet, és – úgy látom – bírja is.”

Nyáron, főleg júliusban és augusztusban kevesebb nyilvános programja van a Szentatyának, de ilyenkor is folyamatosan dolgozik. „Bár nincs annyi esemény, és Róma is lelassul nyáron, Ferenc pápa nem megy igazi szabadságra. Ez még a Buenos Aires-i érseki szolgálata idejéből ered, ahol sokan soha nem tudtak nyaralni menni. Tudja, hogy ezt sokan nem engedhetik meg maguknak” – magyarázta a szertartásmester.

Nem megy nyaralni, nem néz tévét – még a focivébét sem látta.

Amikor az étkezés kerül szóba, Karcher atya elárulja: Ferenc pápának hiányoznak az igazi argentin ételek.

Így telik egy átlagos napja egy átlagos argentinnak, aki egy „átlagos” argentin útlevéllel járja a világot – csak az teszi különlegessé az egészet, hogy a katolikus egyházfőről beszélünk, aki a világ több mint egy milliárd katolikus hívőjének vallási vezetője.

Videó: Rome Reports

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria