Ferenc pápa első alkalommal mutat be nászmisét

Ferenc pápa – 2014. szeptember 2., kedd | 16:21

A Szentatya pápasága során első alkalommal mutat be nászmisét a Vatikánban, ahol a Római Egyházmegyéből mintegy húsz jegyespár köt házasságot – írja a Vatican Insider.

Az ünnepi szentmisére a szeptember 14-én, 9 órakor kerül sor a Szent Péter-bazilikában. Az esemény három héttel előzi meg a Püspöki Szinódus családpasztorációjával foglalkozó ülését.

Ferenc pápa nem az első a római egyházfők között, aki jelen van a házasság szentségének kiszolgáltatásánál, az esemény mindenesetre rendkívül ritka az Egyház életében. Csak Szent II. János Pál mutatott be néhány alkalommal nyilvános nászmisét, például a Családok Világtalálkozóján, amelyet 1994 októberében tartottak a Vatikánban.

Ez év júniusában Ferenc pápa Szent Márta-házban tartott reggeli szentmiséin vettek részt olyan házaspárok, akik huszonötödik, ötvenedik és hatvanadik házassági évfordulójukat ünnepelték. A Szentatya akkor a hiteles házasság három alappillérét idézte fel számukra: a hűséget, az állhatatosságot és a termékenységet. Határozott kritikával illette azokat a keresztény házaspárokat, akik a „jólét kultúrájának” nevében „nem akarnak gyermekeket”, és szeretetüket inkább „két macskának” vagy „egy kiskutyának” adják, a gyermekek helyett olykor „világkörüli útra indulnak”, vagy „vidéki nyaralót vesznek”.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria