Ferenc pápa felhívása Szíriáért

Ferenc pápa – 2016. október 12., szerda | 19:30

Október 12-én, a Szent Péter téren az általános kihallgatás végén a Szentatya felhívást intézett a világ vezetőihez Szíria békéjéért. A felhívást teljes terjedelmében közöljük.

„Szeretném kiemelni és hangsúlyozni, hogy lélekben közel vagyok a Szíriában dúló, embertelen konfliktus áldozataihoz. Sürgetőleg ismétlem meg felhívásomat, és minden erőmmel könyörgöm a [világ] vezetőinél, hogy gondoskodjanak az azonnali tűzszünetről, amelyet elrendelnek és betartanak legalább annyi időre, amíg ki lehet menekíteni a polgári lakosságot, főleg a gyerekeket, akik még mindig a kegyetlen bombázások csapdájában vannak.”

* * *

Ferenc pápa többször szót emelt Szíria békéje érdekében, hangot adott a háborúban szenvedők kiáltásának. Júliusban videoüzenetet adott közre, amelyben így fogalmazott: „Mindenkinek el kell ismernie, hogy Szíria számára nincs katonai megoldás, hanem csakis politikai. A nemzetközi közösségnek segítenie kell a béketárgyalásokat, amelyek a nemzeti egység kormányának létrehozását célozzák. Egyesítsük erőinket minden szinten, hogy tanúsítsuk: lehetséges a béke a szeretett Szíriában.”

Az október 9-i Úrangyala imádság alkalmával Ferenc pápa az új bíborosok között – akiket a november 19-i konzisztóriumon kreál – elsőként jelentette be a szíriai apostoli nuncius, Mario Zenari érsek nevét. Zenari szíriai apostoli nunciusként folytatja munkáját – ez az első alkalom, hogy egy apostoli nuncius a szolgálati helyén marad bíborossá kreálását követően.

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria