Ferenc pápa fogadta az iraki és szíriai válságról szóló vatikáni tanácskozás résztvevőit

Ferenc pápa – 2018. szeptember 17., hétfő | 13:57

Szeptember 13-án és 14-én a Pápai Urbaniana Egyetem II. János Pál nagyelőadójában tartottak tanácskozást a szíriai és iraki humanitárius válságról az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma szervezésében.


A megbeszélésen jelen volt több mint ötven katolikus jótékonysági szervezet, a helyi püspöki konferenciák, egyházi intézmények és szerzetesi kongregációk képviselői, akik Szíriában, Irakban és a környező országokban működnek. Részt vett a kétnapos ülésen Szíria, Irak, Libanon és Törökország apostoli nunciusa is.

Ferenc pápa pénteken fogadta a vatikáni tanácskozás résztvevőit. Beszédében elmondta, hogy mindennap imáiban az Úr elé viszi a Közel-Kelet helyi egyházainak és népeinek szenvedéseit és szükségleteit, valamint azokét is, akik segítik az ott élőket. Utalt rá, fennáll a veszély, hogy megszűnik a keresztény jelenlét azon a földön, ahonnan az evangélium világosságának terjesztése elindult. A testvéregyházakkal együtt a Katolikus Egyház szorgalmasan dolgozik azon, hogy biztosítsa e keresztény közösségek jövőjét. Az egész Egyház hittel tekint közel-keleti testvéreire, és imával, illetve konkrét szeretetcselekedetekkel fejezi ki közelségét. Arra ösztönzi őket, hogy ne nyugodjanak bele az erőszak sötétségébe, és tartsák égve a remény lámpását.

A pápa felidézte Assisi Szent Ferenc imáját: „Ahol gyűlölet van, segíts, hogy elvigyem oda a szeretetet [...]. Ahol kétségbeesés van, oda vigyem el a reményt. Ahol szomorúság van, oda vigyem el az örömöt.” A Szentatya nagyra értékelte a kezdeményezéseket, amelyeket idén indítottak el a keresztény közösségek visszatérésének támogatására a Ninivei-síkságon Irakban, a szegények számára biztosított egészségügyi ellátás érdekében Szíriában, elsősorban a „Nyitott kórházak” projekten keresztül. A pápa arra buzdította a tanácskozás résztvevőit, hogy folytassák a gyermekek nevelését, a fiatalokkal és idősekkel végzett munkájukat és a lelki megrázkódtatás okozta sérülések enyhítését.

A nemzetközi közösséghez fordulva Ferenc pápa határozottan kérte, hogy ne feledkezzen meg e válság áldozatainak számos szükségletéről, hanem elsősorban lépjen túl az érdekeken, és álljon a béke szolgálatába, véget vetve a háborúnak. Ugyanakkor megújult elkötelezettséggel segítse elő a kitelepítettek biztonságos visszatérését otthonaikba. Személyi biztonságuk és jövőjük védelme civilizációs kötelessége a nemzetközi közösségnek – nyomatékosította a pápa az iraki és a szíriai válságról szóló hatodik vatikáni tanácskozás résztvevőihez intézett beszédében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria