Ferenc pápa fogadta az olasz teológusokat

Ferenc pápa – 2017. december 30., szombat | 16:50

Ferenc pápa december 29-én fogadta az olasz teológiai társaság tagjait; több mint háromszáz teológus tagja a szervezetnek, amely idén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.

Egy olyan időszakban, amikor az Evangélium lényegéről is eltorzult elképzelések keringenek, nélkülözhetetlen a teológiai munka – hangsúlyozta a pápa az olasz teológiai társaság tagjainak, akiket december 29-én fogadott a Vatikánban. Több mint háromszáz teológus tagja a szervezetnek, amely idén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.

Ahhoz, hogy hiteles hívők legyünk, nincs szükség arra, hogy teológiát tanuljunk az egyetemen. Létezik a hit valóságának érzéke, amellyel Isten egész népe rendelkezik, azok is, akik ezt nem tudják intellektuális eszközökkel kifejezni. Ezt érzékelni kell, és meg is kell hallgatni. A legegyszerűbb emberek is képesek a hit szemével látni. Isten hűséges szent népe élő hitében kell minden teológusnak elmerülnie, és ebből kell támogatást nyernie, ez kell, hogy előrevigye és átölelje.

Egy önmagából kilépő, missziós Egyházban a teológiai szolgálat nagyon fontos és sürgető – mutatott rá a Szentatya. Az Egyháznak, amely újra átgondolja önmagát, azzal kell foglalkoznia, hogy kifejezésre juttassa az Evangélium alapvető magját – ahogy az az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításban már megfogalmazódott –, Isten üdvözítő szeretetének szépségét, amely a meghalt és feltámadott Jézus Krisztusban öltött testet.

Egy bonyolult korszakban, az egyedülálló tudományos és technikai fejlődés időszakában, és egy olyan kultúrában, amelyet a múltban áthatott a kereszténység, de amelyben ma az Evangélium lényegéről eltorzult nézetek keringenek, valóban nélkülözhetetlenné válik egy nagy teológiai munka. Erre azért van szükség, hogy az Egyház továbbra is hirdetni tudja az Evangélium lényegét a mai kor emberének, és hogy az Evangélium valóban eljusson a személyekhez, a maguk sajátosságában, és átjárja a társadalmat annak minden dimenziójában. A teológia feladatától tehát nem tekinthetünk el. Erőfeszítéseket kell tenni, hogy áttekintsék a keresztény hit nagy témáit egy alapvetően megváltozott kultúrában – kérte a pápa.

Ezért olyan teológiára van szükség, amely segítséget nyújt minden kereszténynek, hogy hirdesse és megmutassa Isten üdvözítő arcát, az irgalmas Istent azoknak a hallatlan kihívásoknak a jelenlétében, amelyek a mai embert érik. Ide tartozik az ökológiai válság, az idegtudományoknak és azoknak a technikáknak a fejlődése, amelyek módosítani tudják az embert, továbbá ilyen kihívás az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenség vagy egyes népek teljes elvándorlása, valamint az elméleti és a gyakorlati relativizmus. Ezek miatt tehát olyan teológiára van szükség, amelyben a keresztények nemcsak maguk között beszélgetnek, hanem amely teológia a különböző egyházak és az Egyház szolgálatába tud állni, felvállalva azt a feladatot, hogy átgondolja az Egyházat, hogy az összhangban álljon azzal az Evangéliummal, amelyet hirdetnie kell – hangsúlyozta Ferenc pápa.

A Szentatya arra buzdította az olasz teológusokat, hogy kövessék a II. vatikáni zsinat által kijelölt utat a kreatív hűség jegyében, együtt tevékenykedve, és nem individualista, részrehajló módon, vagy még rosszabbul, a verseny szellemében. Legyenek olyan személyek, akik elmerülnek a legszélesebb teológiai közösségbe, amelynek részét képezik, és amelyhez a szolidaritás, illetve a hiteles barátság kötelékeivel kapcsolódnak. Ez nem kiegészítő jellege a teológiai szolgálatnak! – figyelmeztetett a pápa.

A hívők igénye, hogy hitünk legyen teljes mértékben emberi, és ne meneküljön el a tudat és a megértés szomja elől. Egyben ez a hit közlésének igénye is: mindig és mindenhol úgy jelenjen meg, hogy nemcsak nem csonkítja meg azt, ami emberi, hanem mindig mint a személy szabadságáért szóló felhívás mutatkozik meg – zárta beszédét Ferenc pápa az olasz teológiai társaság tagjaihoz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria