Ferenc pápa fogadta a holland királyi párt

Ferenc pápa – 2017. június 22., csütörtök | 18:33

A Szentatya június 22-én délelőtt fogadta Vilmos Sándor holland királyt és feleségét, Máxima királynét. A királyi pár ezt követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

A szívélyes légkörben zajló megbeszélések során a felek a következő kérdésekről tárgyaltak: a környezetvédelem, a szegénység elleni küzdelem, továbbá a Szentszék és a Katolikus Egyház hozzájárulása e területekhez. Különleges figyelmet szenteltek az elvándorlás jelenségének, kiemelve a különböző kultúrák közötti békés együttélés fontosságát. Hangsúlyozták a közös elkötelezettség szükségességét a béke és a biztonság globális elősegítése terén, utalva egyes konfliktuszónákra. Végül szót ejtettek az európai tervről is – tájékoztat a vatikáni audienciáról kiadott szentszéki közlemény.

A holland királyi pár a vatikáni látogatást megelőzően, délelőtt felkereste a holland zarándokok 1140-ben épült római templomát (Chiesa dei Frisoni – e helyen találkoztak a 8. századtól a Rómába zarándokló hollandok).

A vatikáni látogatás során a Vatikáni Apostoli Könyvtárban a jezsuita rend generálisa, Arturo Sosa átadta a holland királynak az I. Vilmos orániai hercegnek tulajdonított kormánypálcát – amelyet a spanyol katolikusok a mookerheidei csatában szereztek meg 1574-ben, a lázadó holland protestánsok feletti győzelmüket követően. Az I. Vilmos orániai herceg címerével ellátott kormánypálcát a katalán Sant Cugat jezsuita kolostor e gesztussal kölcsönadja a holland hadtörténeti múzeumnak, ahol 2018 áprilisa és októbere között tekinthetik meg az érdeklődők az I. Vilmos orániai herceget bemutató kiállításon.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír