Ferenc pápa fogadta a kameruni püspököket

Ferenc pápa – 2014. szeptember 6., szombat | 16:09

Vallásközi párbeszéd, család, evangelizáció – ezt a három fő témát érintette beszédében Ferenc pápa, amelynek szövegét átadta a kameruni püspököknek, akiket szombaton délelőtt fogadott ad limina-látogatásuk alkalmából – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Notre-Dame-székesegyház (Yaoundé, Kamerun)

Tanúságtétel és párbeszéd – ezt kérte Ferenc pápa a kameruni püspököktől. – Az afrikai ország néhány egyházmegyéjében nagyszámú muzulmán közösség él, amely felhívás a keresztényeknek, hogy bátran és örömmel telve tanúskodjanak a feltámadt Krisztusba vetett hitről. Párbeszédet kell folytatni a muzulmánokkal a kölcsönös bizalom légkörében, amely ma elengedhetetlen ahhoz, hogy fenntartsuk a békés együttélést és leküzdjük a keresztényellenes erőszakot, amely oly sok áldozatot szed Afrikában is.

A Szentatya ezen kívül összefogásra buzdította a kameruni papságot, közös megoldások kidolgozását sürgetve a fennálló kihívásokkal szemben. Azt kérte: emelkedjenek felül az etnikai előítéleteken.

A püspökök fáradozzanak a papok lelki életének állandó formálásán, annál is inkább, mert ki vannak téve a hatalom, a presztízs és a pénz kísértésének. Ha ezeknek nem tudnak ellenállni, negatív tanúságtételük az anyagi javak kezelésében, a személyes meggazdagodásban és a pazarlásban botrányos lehet egy olyan térségben, ahol az embereknek gyakran a legszükségesebbeket is nélkülözniük kell – figyelmeztetett a Ferenc pápa.

A beszéd egy része a családdal foglalkozott a relativizmus és az elvilágiasodás összefüggésében, amely már Afrikában is kezd gyökeret verni. A Szentatya azt kéri a kameruni főpásztoroktól, hogy irányítsák figyelmüket a családokra, akiknek meg kell küzdeniük a szegénységgel, a biztonság hiányával és azzal a kísértéssel, hogy visszatérjenek a keresztény hittel összeegyeztethetetlen ősi gyakorlathoz.

Ferenc pápa végül gyümölcsöző együttműködésre biztatott Egyház és állam között, majd aláhúzta az egyházi intézmények jelentős szerepét az egész kameruni társadalom javára: a szociális munka az evangelizáció szerves része, hiszen az igehirdetés szorosan összefügg az emberi fejlődés elősegítésével, főleg a szegények körében.

A pápa beszéde végén a Szűzanya és Szent II. János Pál oltalmába ajánlotta a kameruni híveket, aki két ízben is fölkereste az afrikai országot.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria