Ferenc pápa fogadta a Vatikánvárosban szolgálatot teljesítő rendőröket

Ferenc pápa – 2019. január 19., szombat | 15:28

Január 17-én a Vatikánban dolgozó közbiztonsági felügyelőség tagjait fogadta a Szentatya a Kelemen teremben. Elismeréssel szólt szakmai hozzáértésükről és nagylelkű szolgálatukról; arra buzdította őket, hogy mindig álljanak azok mellé, akik segítségre szorulnak.

A csütörtökön délben tartott találkozón a közbiztonsági felügyelőség vezetője, Franco Gabrielli rendőrprefektus köszöntötte Ferenc pápát. Kiemelte: a testület jelen lévő száz tagja az Olaszországban szolgáló százezer rendőrt képviseli az audiencián. Az egyenruha, amelyet viselnek, nemcsak megkülönböztető jegy, amelyről bárki könnyen felismerheti őket, hanem az olasz rendőrség történetében gyökerező értékeket is kifejezi. Az olasz rendőrök Szent II. János Pál pápa tanításából merítenek ihletet: „A bizalmat nem erővel lehet megszerezni, és nem is pusztán nyilatkozatok hangoztatásával. A bizalmat gesztusokkal és konkrét cselekedetekkel kell kiérdemelni”.

A pápa szeretettel és tisztelettel köszöntötte a rendőröket, elismerve értékes munkájukat, amellyel nap mint nap csendes figyelemmel segítik az Apostoli Szentszék és Vatikánváros biztonságos működését. Karácsony és vízkereszt ünnepe, melyet nemrég tartottunk, elgondolkodtat minket Krisztus születéséről és földi megnyilvánulásáról – fogalmazott a Szentatya. – Az, hogy eljött közénk, felfedi előttünk Isten fölfoghatatlan közelségét az emberhez, és azt a határtalan szeretetet, amelyet irántunk mutat. Jelenléte ad értelmet életünknek, reményre buzdít, és segít felülemelni tekintetünket a mindennapos nehézségeken és gondokon. Szeretetcselekedetekre indít, hogy testvéri és irgalmas módon viselkedjünk emberi kapcsolatainkban, különösen azokkal a szenvedőkkel, akik betegek, elhagyatottak és kitaszítottak.

Ferenc pápa leszögezte: a rendőrök munkája valójában tanúságtétel az emberi közelségről. Értékes szolgálatuk lehetővé teszi, hogy fenntartsák a közrendet, őrködjenek a zarándokok és turisták fölött, akik a világ különböző részeiről érkeznek a Vatikánba, hogy megnézzék a Szent Péter-bazilikát. Köszönet nekik bölcs és hozzáértő munkájukért, melyet minden időjárási körülmények között, forróságban, szélben, hidegben, éjjel-nappal kitartóan végeznek az egész év folyamán. Áldozatos lelkületük és szolgálatkészségük elismerésre méltó és épületes – hangsúlyozta a pápa. Hozzátette: sok keresztény vehetne példát róluk. Köszönetet mondott az olasz rendőröknek, akik közreműködnek plébániai, egyéb római látogatásai és Olaszországon belül tett utazásai alkalmával.

Beszéde végén a Szentatya e szavakkal fordult az olasz rendőrökhöz: „Kérlek benneteket: ti, akik őrzitek a teret, őrködtök utazásaimkor (...), tegyetek meg mindent azért, hogy megőrizzétek a város és a haza kulturális gyökereit! Ez a kultúra, félő, hogy gyökértelenné válik, márpedig tudjuk, hogy gyökerek nélkül nem növekedhetünk, és a fa akkor bont virágot, ha a föld alól táplálkozik. Őrizzétek a gyökereket, mert az adja az identitást, amit átadunk gyerekeinknek, unokáinknak!”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria