Ferenc pápa fogadta a Vodafone Alapítvány vezetőit

Ferenc pápa – 2016. október 5., szerda | 17:27

A Szentatya október 5-én, szerdán reggel a VI. Pál aula kistermében fogadta a Vodafone Alapítvány vezetőit.

A pápa arra kérte a Vodafone vezetőit, hogy minél több ember számára tegyék lehetővé a vallásos szövegek olvasását, valamint megbecsülését fejezte ki a Vodafone által afrikai fiatalok számára biztosított, a tanulást segítő digitális eszközök biztosításáért (Instant Schools for Africa program). A projekt 2016 őszétől kongói, ghánai, kenyai, lesothói, mozambiki és tanzániai fiatalok milliói számára biztosít ingyenes hozzáférést az egyik piacvezető nonprofit oktatástechnológiai szolgáltatóval, a Learning Equalityvel közösen kifejlesztett internetes tananyagokhoz.

Ferenc pápa kifejtette, hogy ez a kezdeményezés elősegíti egy családiasabb világ megteremtését, amely képes felajánlani a fejlődés lehetőségét azon emberek számára, akik kirekesztett szociális csoportokhoz tartoznak.

A Szentatya felvetette, hogy a Vodafone-éhoz hasonló kezdeményezéseknek támogatniuk kell a fiatalokat abban is, hogy hogyan használják a rendelkezésükre bocsátott eszközöket, azaz képesek legyenek szabadon és kritikusan alkalmazni azokat.

A pápa azt a vágyát is kifejezte, hogy a tanulást segítő eszközökön különböző vallások szent szövegeihez is hozzáférhessenek a fiatalok, szintén különböző nyelveken. „Gyönyörű jele lenne ez a vallási dimenzióra irányuló figyelemnek, amely olyannyira hozzátartozik az afrikai emberek gyökereihez. E gesztus a vallásközi párbeszédre is bátorítana” – fejtette ki Ferenc pápa. 

Végül így fogalmazott: „Nagyon tetszik az, amit erről a projektről hallottam, amely a maga konstruktivitásával az emberi fejlődést szolgálja – erre nagy szükség van ezekben a napokban, hogy ne csak azzal szembesüljünk, hogyan dobnak le bombákat ártatlan felnőttekre, gyerekekre és betegekre, egész városokra. Építsetek, és ne pusztítsatok!”

***

Tíz órakor a Szentatya a Szent Péter-téren megtartotta az általános kihallgatást, amelyről itt olvashatnak.

Délután 4 órakor Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, majd Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke tett látogatást a pápánál.

Fél ötkor a VI. Pál aulában a Kultúra Pápai Tanácsa által szervezett „Sport és hit” találkozó mintegy hétezer résztvevőjével találkozott a Szentatya. Végül este hat órakor a római Caelius (Celio) dombon található Szent András és Gergely-templomban vesperást vezetett, Justin Welby canterburyi érsek, anglikán prímás részvétele mellett.

A tavaly márciusban bejelentett Instant Classroom program folytatásaként és kiterjesztéseként indított Instant Schools for Africa projekt keretében a Vodafone Alapítvány digitális tananyagokkal, tabletekkel, laptopokkal és vetítőkkel látja el a rászoruló afrikai általános és középiskolákat, biztosítva a diákok számára, hogy a fejlett országokéhoz hasonló minőségű és mélységű oktatásban részesülhessenek. A térítésmentesen elérhető tananyagok ugyanakkor olyan speciálisan kidolgozott elemeket is tartalmaznak, amelyek a hagyományos oktatásból eddig kimaradt gyermekek számára is megkönnyítik az anyagok elsajátítását.

Forrás: Vodafone.hu

Forrás: Vatikáni Rádió magyar és angol nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria