Ferenc pápa a Föld napján: A nehézségek ösztönözzenek új utak keresésére

Ferenc pápa – 2021. április 23., péntek | 20:13

Ferenc pápa videoüzenetet küldött április 22-én a Föld napja alkalmából, amelyben az egységre és a rugalmasságra buzdított, valamint a világ vezetőit arra kérte, hogy bátran és az igazság nevében cselekedjenek. Az amerikai elnök, Joe Biden által szervezett klímacsúcsra is küldött egy rövid üzenetet a Szentatya.

Az 1970 óta megtartott világnap idei témája: „Állítsuk helyre a Föld egyensúlyát!” A napot ezúttal olyan kezdeményezéseknek szentelték, amelyeket bármelyikünk megvalósíthat a Föld ökoszisztémájának helyreállítása érdekében.

A Biden-adminisztráció által a Föld napja alkalmából szervezett, éghajlatváltozással foglalkozó nemzetközi csúcstalálkozóra küldött rövid spanyol nyelvű üdvözletében Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy a kezdeményezés mindannyiunkat útnak indít egyrészt a glasgow-i csúcstalálkozó felé, de még konkrétabban afelé, hogy „vállaljuk a természet védelmezését, amelyet ajándékba kaptunk, és amelyet gondoznunk kell, meg kell őriznünk és tovább kell adnunk”. Egy olyan kihívásról van szó, amely nagyon nagy jelentőséget nyer, különösen a világjárvány idején, amelyből „vagy jobbá vagy rosszabbá válva kerülünk ki”. „Legyen az a gondunk, hogy a környezet váljon tisztábbá és hogy őrizzük meg. Vigyázzunk a természetre úgy, hogy az gondoskodjon rólunk” – zárta rövid üdvözletét Ferenc pápa.

A Föld napján mindig jó emlékezni arra, hogy azok a dolgok, amelyeket már régóta kölcsönösen mondunk egymásnak, ne merüljenek feledésbe – ezzel a gondolattal már a világnapra küldött videoüzenetét kezdte Ferenc pápa. – Egy ideje egyre inkább tudatában vagyunk annak, hogy a természetet meg kell védeni, már csak azért is, hogy az ember és az Isten adta biológiai sokféleség közötti interakció a legnagyobb figyelemmel és tisztelettel történjen: vigyázni kell a biodiverzitásra és gondját kell viselni a természetnek. Ezt sokkal jobban megtanultuk ebben a világjárványban – hangsúlyozta a Szentatya.

Ez a járvány azt is megmutatta nekünk, mi történik, ha a világ megáll, pihenőt tart, még ha csak néhány hónapra is. És ez hatással van a természetre és az éghajlatváltozásra.

A globális természetnek ezen a bolygón szüksége van az életünkre. Mindannyiunkat bevon sokféle és összetéveszthetetlen formában, és megtanít minket arra, hogy mit kell tennünk egy igazságos, méltányos, környezetbarát bolygó megteremtése érdekében. Összefoglalva: a Covid-19-járvány megtanította nekünk ezt az egymásrautaltságot, hogy osztozunk a bolygónkon. Mindkét világméretű katasztrófa, a koronavírus-járvány és az éghajlatváltozás is megmutatta, hogy nincs időnk tovább várni és hogy – amint a Covid-19-vírus megtanította nekünk – igen, van rá módunk, hogy szembenézzünk a kihívással.

Megvan rá az eszközünk. Itt az ideje cselekedni, elérkeztünk a végső határra – figyelmeztetett a pápa.

Majd felidézett egy régi spanyol mondást: „Isten mindig megbocsát, mi emberek időnként megbocsátunk, a természet soha nem bocsát meg.” Amikor a természet pusztulni kezd, azt nagyon nehéz megállítani. Ám még időben vagyunk, és rugalmasabbak leszünk, ha együtt dolgozunk ahelyett, hogy egyedül csinálnánk. A világjárvány miatt tapasztalt nehézségeknek, amelyeket már a klímaváltozás miatt is érzünk, az innovációra, az új utak keresésére kell ösztönöznie minket.

Nem változatlanul kerülünk ki egy válságból, hanem jobbá vagy rosszabbá válva. Ez a kihívás, és ha nem jobb emberként kerülünk ki belőle, akkor az önpusztítás útjára lépünk 

– nyomatékosította a Szentatya.

Végül felhívást intézett a világ összes vezetőjéhez, hogy bátran cselekedjenek, munkálkodjanak igazságosan és mindig mondják el az igazat az embereknek, hogy azok tudják, hogyan védekezzenek a bolygó pusztítása ellen és hogyan védjék meg a bolygót a gyakran általunk kiváltott pusztulástól – zárta videoüzenetét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Illusztráció: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria