Ferenc pápa a francia cserkészekhez: Segítsetek másoknak a közösségi élet újrafelfedezésében!

Ferenc pápa – 2021. május 17., hétfő | 17:20

Ferenc pápa május 14-én fogadta a francia cserkészek egyesületének (Scouts Unitaires de France) képviselőit a szervezet alapításának 50. évfordulója alkalmából. Arra buzdította őket, hogy segítsenek a közösségi kultúra újjáépítésében a világjárvány után.

A pápa megjegyezte, hogy a társadalomban túl gyakran tapasztalhatjuk az emberi kapcsolatok romlását és azt, hogy a fiatalok számára hiányoznak a megbízható jellemformáló modellek. Ezt a helyzetet még bizonytalanabbá teszi a jelenlegi egészségügyi válság. Mindezen nehézségek kapcsán a pápa hangsúlyozta, hogy „a cserkészmozgalom a fiatalok számára a biztatás jele, mert arra hívja őket, hogy álmodjanak és cselekedjenek, legyen bátorságuk reménnyel tekinteni a jövőbe”.

A felebarátaik szolgálatára kész cserkészek arra kaptak meghívást, hogy munkálkodjanak egy önmagából jobban kilépő Egyházért és egy emberségesebb világért”

– mondta a Szentatya. A cserkészeknek „nemes küldetése van: bárhol is vannak, hitükkel és elkötelezettségükkel tanúskodjanak arról, hogy elősegíthetik az emberi kapcsolatok gazdagságát, és tegyék azt a közjó részévé, amely segíti a társadalmi megújulást”. A pápa tehát arra buzdította a fiatalokat, hogy legyenek dinamikus keresztények és hűséges cserkészek.

Ferenc pápa azt is megjegyezte, hogy a cserkészek a természettel való kapcsolatuk révén azt az üzenetet hordozzák, hogy „a mások és a környezet iránti tisztelet együtt jár”. Arra kérte őket, ne csüggedjenek a világ önzése miatt. Soha ne hagyják figyelmen kívül azt a tényt, hogy az Úr mindnyájukat arra szólítja, hogy félelem nélkül adják tovább a missziós üzenetet, bárhol is legyenek.

Legyetek a remény magvetői és segítsetek másoknak a közösségi élet újrafelfedezésében!”

– mondta a pápa. „Köszönöm Istennek a tanúságtételeteket ebben az ötven évben testvéreitek és az Egyház szolgálatában, amelyet mindenekelőtt imáitokkal támogattok” – tette hozzá. Beszéde végén annak a reményének adott hangot, hogy ez a jubileum lehetőséget kínál mindannyiójuknak, hogy a korábbi cserkészektől kapott örökségnek megfelelően elkötelezettségüket megújítsák azért, hogy segíteni tudják a fiatalokat abban, hogy szabadok és felelős személyek legyenek, tiszteletben tartva másokat és környezetüket. A Szentatya végül azért imádkozott, hogy Szűz Mária oltalmazza a cserkészeket és irgalmas tekintettel forduljon feléjük.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria