Ferenc pápa grúziai és azerbajdzsáni apostoli útjának jelképei

Ferenc pápa – 2016. szeptember 30., péntek | 10:00

Ferenc pápa tizenhatodik nemzetközi útja során Grúziát és Azerbajdzsánt keresi fel. Ebből az alkalomból elkészültek a két országbeli apostoli látogatás jelképei is.


A grúziai embléma egy gömböt formáz, amit középütt ívelt formában oszt ketté a grúzok híres történelmi keresztje. A hagyomány szerint ez Szent Nino keresztje, vagy másképpen a szőlős kereszt. Szent Nino Grúzia apostola, aki a negyedik század első felében került rabszolgalányként az akkori grúz Ibéria Királyságba, és gyógyító csodái által vezette a kaukázusi népet a kereszténységre. A logón megjelenő, kereszt által kettéosztott gömb egyik fele aranysárga, a másik vörös, a vatikáni zászló, illetve a grúz nemzeti ötkeresztes lobogó színére utalva. A jelkép mottója a föltámadt Jézus köszöntése: Pax vobis! (Békesség nektek!)

Az azerbajdzsáni látogatás logója a két fél, a Vatikán és a fogadó ország találkozását jeleníti meg. Azerbajdzsánt a nevének megfelelően lángnyelvek jelképezik, hiszen az ország nevében az „azer” szó tüzet jelent. A lángnyelvek középütt egy sugárzó centrumot ölelnek körül, amely az irgalmasságra és vele együtt a rendkívüli szentévre utal, hiszen ebből a központi szimbólumból ível fel a Vatikánra és azon keresztül a latin kereszténységre utaló aranysárga színű kereszt. Az azerbajdzsáni logó mottója Jézus tanítványaihoz intézett szavai: „Mindnyájan testvérek vagytok” (Mt 23,8).

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria