Ferenc pápa hajléktalanszállót nyit a Vatikán közelében

Ferenc pápa – 2015. június 7., vasárnap | 20:01

Ferenc pápa kérésére szállást alakítanak ki a hajléktalanok befogadására a Szent Péter tér közelében – jelentette be Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás június 7-én, vasárnap. Az MTI híradását olvashatják.

A hajléktalanokat befogadó szállás épülete a Szent Péter tér és az Angyalvár közötti sugárútról nyíló egyik mellékutcában található a Szentlélekről elnevezett római kórház mögött.

Konrad Krajewski elmondta, hogy az épület helyreállítása folyamatban van, és hamarosan megnyithatja kapuit. Kezdetben egyszerre harminc embernek tudnak majd benne szállást biztosítani.

Ez lesz a második menhely a Vatikán közvetlen közelében. Az elsőt II. János Pál nyitotta a Vatikánt övező városfal szomszédságában még 1988-ban, ezt Kalkuttai Teréz Anya szerzetesnővérei tartják fenn. Ebben naponta több mint száz embert tudnak ellátni, és hetven nőnek biztosítanak éjszakai szállást.

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta segíti a római hajléktalanokat.

Idén a Szent Péter tér oldalában zuhanyzókat állítottak fel, és ingyenes borbély- és fodrászszolgáltatást is biztosítanak számukra. Krajewski érsek, pápai főalamizsnás anyagi segítséggel, ingyenes telefonkártyákkal, tömegközlekedési menetjegyekkel, hálózsákokkal segíti a Róma utcáin élőket. Idén először a Vatikáni Múzeumban a turisták által elhagyott több száz esernyőt is a hajléktalanok kapták meg. Ferenc pápa a Vatikán történetében először karácsonykor és húsvét után is jótékony célú tombolát rendezett, amelynek bevételét a rászorulókra fordították. Márciusban százötven római hajléktan látogathatta meg ingyen a Vatikáni Múzeumot, és a Sixtus-kápolnában Ferenc pápa várta őket, májusban pedig vatikáni koncertet rendeztek a római szegények javára.

* * *

Ferenc pápa június 7-én délben, az Úrangyala imádságkor mondott beszédében úgy fogalmazott, a keresztény nem maradhat közömbös azokkal szemben, akiknek nem adatik meg a mindennapi kenyerük. A Szentatya egyre súlyosabbnak nevezte az éhezés problémáját, és befogadóbb és szolidárisabb társadalmat sürgetett.

Fotó: News.va

Magyar Kurír