Ferenc pápa: „Hamel atya már boldog”

Ferenc pápa – 2016. szeptember 16., péntek | 19:36

Dominique Lebrun roueni érsek és a vértanú egyik lánytestvére is felszólalt a szentszéki sajtótájékoztatón Ferenc pápa szeptember 14-i, szerda reggeli szentmiséje után, amelyet Jacques Hamel, az iszlám terroristák által meggyilkolt francia lelkipásztor emlékére mutatott be roueni zarándokok előtt.

„A pápa azt kérte, hogy Jacques Hamel atya fényképét helyezzék az oltárra” – nyilatkozta Lebrun püspök a szeptember 14-i pápai szentmiséről, és elmondta, a szerzetesnők és a házaspár, akik jelen voltak július 26-án azon a szentmisén, amelyen Hamel atyát meggyilkolták, egészségi okokból nem tudtak eljönni a roueni zarándokcsoporttal Rómába, de a médián keresztül követték a szertartást.

A püspök azért hozta magával Hamel atya fényképét, hogy azt a pápa aláírásával Rómából hazatérve a szerzetesnőknek ajándékozza. A Szentatya azonban rögtön így szólt: „Tegyük a fényképet az oltárra!” Ferenc pápa a szentmise végén, miután köszöntötte a zarándokcsoport minden tagját, a kép aláírása közben ezekkel a szavakkal fordult Lebrun püspökhöz: „Kiteheted ezt a fényképet a templomban, mert ő már boldog. És ha valaki azt mondja, hogy nincs hozzá jogod, akkor mondd azt, hogy a pápa engedélyt adott rá.”

A sajtótájékoztatón a főpásztor elmondta, hogy a merényleteket követően érezhető a félelem Franciaországban, a hívek gyakran telefonálnak a plébániákra ezekkel a kérdésekkel: „Van még mise? Mehetünk nyugodtan? Nem kockázatos?” Ugyanakkor elmondhatom, többen vesznek részt a szentmiséken, mint korábban –  tette hozzá a püspök, emlékeztetve II. János Pál gyakori buzdítására: „Ne féljetek!”

A sajtótájékoztatón felszólalt Hamel atya egyik lánytestvére, Rosine is. Utalt Ferenc pápa szavaira, miszerint Isten nevében gyilkolni a sátán műve, és kiemelte: „A két gyilkos egy olyan isten nevében ölt, aki nem az iszlám és nem is a kereszténység istene.”

Szeptember 15-én, csütörtökön este Dominique Lebrun, Rouen főpásztora Jacques Hamel atya breviáriumát a római Szent Bertalan-bazilikának ajándékozta. Itt található ugyanis a 20. és 21. század vértanúinak emlékhelye, amelyet Szent II. János Pál 1993-ban a Szent Egyed közösség (Comunitá di Sant’Egidio) gondozására bízott.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria