Ferenc pápa: A hit csodákat tesz, nem üzleteket köt

Ferenc pápa – 2015. május 29., péntek | 18:05

Ferenc pápa május 29-én, pénteken reggel a Szent Márta-házban tartott szentmise homíliájában a napi evangéliumnak a templom megtisztításáról szóló történetét magyarázta – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A mai evangélium három képben három életmódot ábrázol – kezdte homíliáját a pápa. – Az első a terméketlen fügefa, a másik a templomi kereskedő, a harmadik a hit embere.

A füge a sterilitást, a terméketlenséget, a gyümölcsök nélküli életet jelképezi. Olyan élet ez, mely nem hoz gyümölcsöt, képtelen jót tenni. Az ilyen ember önmagának él, önző, nem akar problémákat. Jézus megátkozza a fügefát, vagyis a steril életet, mert semmit nem adott a sajátjából, hogy gyümölcsöt teremjen – mutatott rá a Szentatya. – A füge azt a személyt jelképezi, aki senkinek nem segít, csak önmagának él, hogy ne hiányozzon neki semmi. Végül aztán ezek idegbetegek lesznek, mind! Jézus elítéli a spirituális sterilizmust, a spirituális önzést. Az ilyenek mondják: „Én magamnak élek, hogy mindenem meglegyen, ne hiányozzon semmi, a többiek pedig boldoguljanak, ahogy tudnak!”

A másik életmód a kizsákmányolóké, a templomban üzletelőké, akik kihasználják Isten szent helyét saját üzletükké teszik, pénzt váltanak, állatokat adnak el az áldozatok számára, még szakszervezetük is van, hogy megvédjék magukat. És ezt nemcsak eltűrték, hanem megengedték a templom papjai. Ők azok, akik a vallásból üzletet csinálnak. A Szentírásban áll – emlékeztetett a pápa – egy pap fiainak a története, akik arra ösztönözték a népet, hogy adakozzanak, és nagyon sok bevételük volt, még a szegényektől is. Jézus pedig nem takarékoskodik a szavakkal: Az én házamat az imádság házának hívják, ti pedig rablóbarlanggá tettétek!” Az emberek zarándokútra indultak az Úr áldásáért, hogy áldozatot mutassanak be, és akkor ott kizsákmányolták őket. A papok nem imádkozni tanították őket. Nem tartottak nekik katekézist. Az a hely egy rablóbarlang volt, bevételekkel és kiadásokkal. Üres, kegyelem nélküli szertartásokat végeztek. Ugyan milyen dolog kihasználni az Isten dolgait a saját nyereség érdekében?

A harmadik életmód a hit élete, ahogy azt Jézus kéri: legyen hitetek az Istenben. Ha valaki azt mondja ennek a hegynek, vesd magad a tengerbe, anélkül, hogy kételkedne a szívében, mert hiszi, hogy amit mond, az megtörténik, akkor az tényleg megtörténik. Megtörténik az, amit hittel kérünk – hangsúlyozta a Szentatya. – Ez a hitből fakadó élet stílusa. „De atyám, mit kellene tennem ezért?”, kérdezhetjük. Kérd az Urat, hogy segítsen téged jót tenni, de hittel! Csak egy feltétel van. Amikor imádkozni kezdtek, kérjétek a megbocsátást, ha vétkeztetek valaki ellen. Ez a harmadik életstílus. A hit, hogy segítsünk másoknak, hogy Isten közelébe jussunk. Az ilyen hit csodákra képes!

Végül így imádkozott Ferenc pápa: Kérjük ma az Urat, tanítsa meg nekünk a hit szerinti életstílust, és segítsen bennünket, hogy el ne essünk, és ne engedjünk a sterilitásnak és az üzletelésnek az egyházban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: L'Osservatore Romano

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria