Ferenc pápa: Isten Országa a Szentléleknek való engedelmességben növekszik

Ferenc pápa – 2016. október 25., kedd | 15:00

Ahhoz, hogy növekedjék Isten Országa, az Úr mindenkitől engedelmességet kér – erre emlékeztette Ferenc pápa a híveket október 25-én, kedden reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

A Szentatya prédikációjában óva intett attól, hogy túlságosan a struktúrákra és szervezeti felépítésre összpontosítsunk. Figyelmeztetett: Isten Országa nem egy helyben áll, hanem mozgásban van; boldogok, akik az Úr törvényében haladnak, nem elegendő ugyanis tanulmányozni a törvényt, hanem vele együtt kell haladni.

A Törvény az életért van, azért, hogy segítse Isten Országának építését, az élet építését. A mai evangéliumi szakasz (Lk 13,18–21) arról beszél nekünk, hogy Isten Országa fejlődik, mozgásban van. Mi tehát Isten Országa? Talán egy jól felépített struktúra, rendben, pontosan elkészített ranglétrával, mindennel…? És aki nem fér be oda, az nincs Isten Országában? Nem. Isten Országát is fenyegeti ugyanaz a veszély, ami fenyegeti a Törvényt: a mozdulatlanság, a merevség veszélye. A Törvény azonban azért van, hogy haladjunk vele, Isten Országa zarándokút. Nem állóvíz. Isten Országát mindennap építjük – hangsúlyozta a pápa.

Jézus a példabeszédeiben a hétköznapi élet dolgairól beszél: a kovászról, amely nem marad kovász, mert végül elegyedik a liszttel, fejlődik, és kenyér lesz belőle; aztán a magról, amely nem marad mag, mert meghal és életet ad a fának. A kovász és a mag mozgásban vannak, azért, hogy létrehozzanak valamit, és miközben létrehoznak valamint, meghalnak. Nem azon múlik, hogy kicsi vagy nagy dologról van-e szó – figyelmeztetett a Szentatya. – A lényeg a haladás, a mozgásban lét, mert ebben megy végbe az átalakulás.

Az az ember, aki látja a Törvényt, de nem halad vele, az merev hozzáállást tanúsít. Ehhez képest milyen magatartást vár el tőlünk az Úr ahhoz, hogy Isten Országa növekedjék, és hogy kenyér és szállás legyen mindenki számára? Engedelmességet – válaszolta Ferenc pápa. – Isten Országa a Szentlélek erejének való engedelmességben növekszik. A liszt nem liszt többé, átalakul kenyérré, mert enged a kovász erejének. A kovász hagyja, hogy összegyúrják a liszttel. Nem tudom, hogy van ez… a lisztnek nincsenek érzései, de talán járhat némi fájdalommal az, ha összegyúrják? Aztán pedig hagyja magát megsütni, nem? Az Ország is ilyen… így növekszik, aztán eledel lesz mindenkinek. A liszt engedelmeskedik a kovásznak, megkel. Isten Országa is ilyen. A Szentléleknek engedelmes ember növekszik és ajándék lesz mindenki számára. A mag is engedelmes: hogy termékeny lehessen elveszíti mag mivoltát és mássá, egy sokkal nagyobb dologgá válik: átalakul. Ilyen Isten Országa is: megy előre. Halad a remény, a teljesség felé.

Isten Országát mindennap építjük, engedelmeskedve a Szentléleknek. Ő az ugyanis, aki egyesíti kis kovászunkat vagy magunkat erejével és átalakítja azt, hogy növekedjen. Ha azonban nem haladunk előre, merevekké válunk, és a merevség miatt árvák, apátlanok leszünk – intett a Szentatya. – A merev embernek csak urai vannak, nincsen atyja. Isten Országa olyan, mint egy anya, amelyik növekszik és termékeny, odaajándékozza önmagát, hogy a gyermekeinek élelmük és szállásuk legyen.

Kérjük ma a kegyelmet, hogy engedelmesek legyünk a Szentléleknek. Hányszor engedünk a szeszélyeinknek, az ítéleteinknek. „De én azt csinálom, amit akarok…”. Így azonban nem növekszik az Ország, és nem fejlődünk mi sem. A Szentléleknek való engedelmesség az, ami által növekszünk és átalakulunk, akár a kovász és a mag. Az Úr adja meg mindenkinek ennek az engedelmességnek a kegyelmét – fohászkodott a kedd reggeli szentmisén Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria